Farvel til Patientdirektivet!
Dette er det foreløbige punktum på mere end syv års intens debat. Det første forsøg på, at lave EU-regler om sundhedsydelser blev fremsat som en del af Servicedirektivet i januar 2004. Sundhedsområdet blev siden pillet ud af Servicedirektivet, da det viste sig, at der ikke var opbakning til Kommissionens forslag om, at lade sundhedsområdet indgå i et direktiv, der handler om at liberalisere servicesektoren.
Efter års intern kamp i Kommissionen, og utallige udkast, blev Kommissionens oprindelige forslag genfremsat i en udvidet udgave og under et nyt mere markedsføringsvenligt navn – direktiv om patientrettigheder i forbindelse med grænseoverskridende sundhedsydelser – i juni 2008.
Søren Søndergaard har kritiseret forslaget for at skabe et A- og B-hold:
“Patientdirektivet vil på papiret give patienter ret til behandling i hele EU på hjemlandets regning. Men i virkeligheden er det kun et tilbud til de patienter, som har råd til at lægge ud for deres behandling og betale de ekstra udgifter, der er forbundet med rejse og ophold i udlandet. Lige og gratis adgang til sundhedsbehandling er et grundlæggende princip i den danske velfærdsmodel. EU-forslaget vil skabe et A- og B-hold. Det kan jeg ikke støtte.”