fbpx Skip to content

EU’s energi-spekulanter svigter klimaet

Liberaliseringen af energimarkederne i EU har givet milliard-profit til lyssky mellemhandlere. Grøn kapitalisme kan ikke redde klimaet, mener unge og ekspert.

Rune Eltard-Sørensen
Journalist, Folkebevægelsen mod EU
17/08/2023

EU skader klimaet og øger uligheden.

Sådan lyder den usædvanligt hårde kritik fra ungdomsorganisationer, klima-aktivister og forskere, der før sommerferien mødtes i Europa-Parlamentet i Bruxelles for at diskutere EU’s rolle i den grønne omstilling. ”Selvom EU forsøger at takle udfordringerne igennem European Green Deal, så er der behov for en dybere socioøkonomisk og økologisk transformation. (…) Den grønne vækst-politik evner ikke at adressere den grundlæggende årsag til den aktuelle krise, som har rødder i det kapitalistiske system og den evige jagt på økonomisk vækst,” skriver Generation Climate Europe (GCE) og Federation of Young European Greens (FYEG) i et manifest udsendt efter konferencen Beyond Growth.

På kanten af loven

Emnet er kommet øverst op på den politiske dagsorden efter Rusland-invasionen af Ukraine. EU vil gøre sig uafhængig af russisk gas ved at opbygge en energi-union, som binder medlemslandene sammen via rørledninger, fælles investeringer og harmoniseret lovgivning. Visionen for Europa-Kommissionen er samtidig at opnå en klimaneutral økonomi senest i 2050 og efterleve Parisaftalens løfte om at holde de globale temperaturstigninger under 2 grader. Kodeordene er grøn vækst, grøn teknologi og grøn energi. Båret frem af de private virksomheder, som fik adgang til energimarkederne med EU’s liberaliseringsdirektiv for el i 1996 (fuldt implementeret i Danmark i 2003).

Resultatet af liberaliseringen er, at markedet i dag er domineret af mellemmænd med internationale kapitalfonde i ryggen. Og sidste år scorede disse ”grønne spekulanter” historisk store, overnormale profitter og milliardbonusser. Alt imens almindelige borgere omvendt oplevede voldsomme prisstigninger på madvarer, varme og gas. Ifølge tilsynsmyndighederne bevæger flere af disse aktører sig på kanten af loven. Senest har dansk politi anholdt og varetægtsfængslet otte personer mistænkt for manipulation med energihandel.

Problem: Økonomisk logik

At EU’s klima- og energipolitik øger uligheden i samfundet overrasker ikke adjunkt i miljøhumaniora ved Aalborg Universitet, Gregers Andersen. Han er medunderskriver på det systemkritiske manifest fra Bruxelles-konferencen og mener, at EU grundlæggende svigter klimaet. – Problemet opstår, når den grønne omstilling sammenkobles med økonomisk vækst. Der er intet historisk belæg for, at dette skulle være vejen frem. Derfor tror jeg heller ikke, at EU når egne målsætninger uden et opgør med de økonomiske logikker, som gennemsyrer hele embedsværket og det politiske system, siger Gregers Andersen til Faglig EU Debat.

 

Oprindeligt udgivet i Faglig EU-debat

Back To Top