Europas socialdemokrater utilfredse med traktaten
“Regeringen er meget tilfreds med finanspagten”, har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) højlydt erklæret og forsvarer den indædt mod den massive kritik, som især er kommet fra den europæiske fagbevægelse (EFS).
Men det er langt fra kun i faglige kredse, at der er utilfredshed med euro-traktaten (den såkaldte finanspagt), som er blevet betegnet som en “borgerlig nedskæringstraktat” af EFS. Faktisk ser statsministerens udelte begejstring ud til at stå alene blandt de europæiske socialdemokrater:
“I generationer har EU været et symbol på, at borgernes liv ville blive bedre end deres forældres. Solidariteten, det fælles marked, demokratiet. Livet blev hele tiden bedre for borgerne. Men nu, på grund af de stramme økonomiske krav, som bringer smerte til borgerne, især til den unge generation, mister de håbet. Og Europa bliver i deres øjne kun noget, der straffer dem, og som ikke hjælper med løsninger. De får et ringere liv end deres forældre. Og så bliver de antieuropæiske og begynder at lede efter andre politiske løsninger end de demokratiske”, udtaler den nuværende formand for de europæiske socialdemokrater (PES), bulgarske Sergej Stanisjev, i Morgenavisen Jyllands-Posten.
Den franske socialist (socialdemokrat) Francois Hollande, som står til at vinde landets præsidentvalg 6. maj har erklæret, at han vil kræve traktaten genforhandlet.
“Vi vil ikke acceptere finanspagten, for den indeholder intet om genskabelse af væksten i den europæiske økonomi. Vi kræver, at Den Europæiske Centralbank låner flere penge til landene, så der kan investeres i vækst, og at der bliver udstedt euroobligationer, som giver mulighed for vækst. Denne kur dræber enhver chance for helbredelse af patienten. Det er lykkedes at få grækerne til at fyre tusindvis af offentligt ansatte og sænke lønningerne. Men det har ikke skabt ro”, siger ordføreren for det franske socialistparti Benoit Hamon.
I Tyskland savner SPD-formand Frank-Walter Steinmeier vækstinitiativer i finanspagten, og han har derfor sammen med resten af oppositionen formuleret en række konkrete krav til Angela Merkel, inden pagten kan ratificeres, skriver Jyllands-Posten.
Og i Sverige har socialdemokraterne kun godtaget traktaten med forbehold.
Selv Helle Thorning-Schmidts forgænger, tidl. PES-formand Poul Nyrup Rasmussen er kritisk og udtaler til Jyllands-Posten: “Finanspagten bliver ændret. Enten direkte eller med tilføjelse af en vækst-og beskæftigelsespagt. Og det kommer til at ske i år”.
Læs mere i Morgenavisen Jyllands-Posten – klik her!