EU vil blokere adgangen til livsvigtig medicin
Om få måneder vil EU og Indien afslutte forhandlingerne om en ny frihandelsaftale, der skal åbne for nye eksportmuligheder for unionen. Det er kommet frem efter et EU-Indien topmøde i Bruxelles.
EU vil dermed blive Indiens vigtigste eksportmarked, ligesom Indien, med sine knap 1,2 milliarder indbyggere, også vil sikre en øget eksport for EU.
Frihandelsaftalen er imidlertid blevet mødt med heftig kritik, idet EU igennem frihandelsaftalen forsøger at få indført langt skrappere kontrol med såkaldt generisk medicin, dvs. kopimedicin som er lignende eller identiske med det originale lægemiddel, men som er langt billigere.
Således vil en sådan skrappere kontrol medfører at mange syge i Indien ikke vil have råd til livsvigtig medicin. Fx koster det i omegnen af 56.000 kroner om året at behandle en HIV-patient med originalmedicin, mens samme behandling med kopimedicin fra Indien kun koster 840 kroner om året.
Det er derfor altafgørende at bl.a. humanitære organisationer kan få adgang til den billige kopimedicin, som er blevet produceret under lovlige forhold i Indien.
Udsigten til blokeringen af livsvigtig medicin har fået den internationale humanitære organisation, Læger uden grænser, til at lanceret en global kampagne for at stoppe EU’s forsøg på at begrænse adgangen til disse lægemidler, som anvendes af patienter over hele verden.
Læs mere på MSF.org – klik her