EU trækker i land på latterliggjort lov
Kommissionen havde foreslået et forbud mod brugen af dyppeskåle og kander med olivenolie på blandt andet restauranter. Begrundelsen for forslaget var, at det skulle beskytte forbrugerne mod gammel og dårlig olivenolie. Det var særligt de store olivenolie-producerende lande og de store olivenolie-producenter, der havde skubbet på for forslaget, men loven blev hurtigt mødt med massiv kritik.
Forslaget blev kritiseret for at ramme mindre olivenolie-producenter og restaurantejere gjorde det klart, at konsekvensen ville blive nul olivenolie på bordene, da de ikke ville have råd til at stille en ny flaske olivenolie på bordet hver gang, der kom nye kunder i butikken.
Endvidere blev forslaget latterliggjort fra mange kanter af. Skulle der nu oprettes en særlig olivenolie task force, der skulle gå rundt og tjekke olivenolien på restauranterne? Og var forbrugerne ude af stand til selv at smage på olivenolien?
Den tyske avis Süddeutsche Zeitung kaldte lovforslaget for ’den særeste beslutning siden forbuddet mod krumme agurker’; en reference til den nu afskaffede lov, der regulerede størrelse og form på blandt andet agurker.
Loven er nu trukket tilbage, men den ansvarlige Kommissær har sagt, at han vil tage kontakt til producenter og forbrugere og se på sagen igen.
Læs mere hos EUobserver her.