EU støtter ubæredygtig fiskeindustri
ICIJ har netop offentliggjort en undersøgelse, der viser den spanske fiskeindustris – som er Europas største – store politiske indflydelse i EU. På trods af at den spanske fiskeindustri både økonomisk og økologisk er ubæredygtig, har EU siden år 2000 givet industrien subsidier til en værdi af 43,5 milliarder euro. Midlerne er gået til alt fra opgradering af fiskeflåden til uddannelses- og pensionsordninger for fiskeriarbejderne. EU-subsidierne tegner sig for godt en tredjedel af værdierne i industrien.
Men ifølge Ernesto Penas Lado fra EU-kommissionens Generaldirektorat for Maritime Anliggender og Fiskeri bør ICIJ’s kritik ikke kun gælde Spanien, men også andre EU-lande.
– Spanien har fortjent sit dårlige ry. Problemet er, at andre (lande) ikke har det samme ry, selvom de har fortjent det i lige så høj grad, siger Ernesto Penas Lado til EUobserver.
Trefjerdedele af EU’s fiskebestande bliver overfisket, og flere bestande er udrydningstruede. Kritikere peger på, at problemet er, at EU’s subsidier fordrer, at de enkelte lande opbygger større fiskeflåder end nødvendigt, som bidrager til at tømme havene for fisk.
– Fisk er ikke uudtømmelig ressource. Når de offentlige kasser er det eneste, der afstiver denne industri, så betaler vi for ressourcenedbrydning, siger fiskeriøkonom, Andrew Duck, fra University of British Columbia.
En anden kritik af EU’s fiskeripolitik går på, at fiskeriinteresser i flere tilfælde har gået forud for menneskerettigheder. Senest har denne sag været oppe i forhold til EU’s fiskeriaftale med Marokko om adgang til det besatte Vestsaharas fiskebestande.
Samtidig går EU’s subsidier i flere tilfælde til såkaldte udenlandslicenser, som giver europæiske fiskere adgang til fattige landes fiskebestande. Udenlandslicenserne er blevet populære i takt med, at de europæiske fiskebestande er skrumpet ind. De fattige lande har ofte ikke forstand på at vedligeholde deres bestande og er derfor udsatte for udnyttelse af de europæiske fiskere.
En af ICIJ’s konklusioner er, at det i høj grad er den spanske fiskelobbys fortjeneste, at EU’s fiskeripolitik har fået lov at overleve i sin nuværende form på trods af omfattende kritik.
Læs hele ICIJ’s undersøgelse her :
Læs mange flere vinkler på historien på EUobserver