EU spøger i de danske overenskomster
Overenskomsterne bliver i denne uge sendt til afstemning blandt medlemmerne af mange af landets fagforeninger, men der er utilfredshed med aftalerne i faglige kredse. Rina Ronja Kari mener, at EU’s politikker sætter præg på kollektive aftaler i Europa.
De danske overenskomster er forhandlede færdige, og de sendes i denne uge til afstemning blandt de respektive fagforbunds medlemmer.
Men selvom overenskomsterne er et internt anliggende for arbejdsmarkedets parter i Danmark, så fornemmer man tydeligt, at EU’s politikker har påvirket dele af aftalerne.
Det mener Folkebevægelsen mod EU’s medlem af EU-Parlamentet, Rina Ronja Kari.
”EU-kommissionen har foreslået politiker, der vil medføre længere arbejdstid for offentligt ansatte. Det er påfaldende, at mange af disse politikker, nu har fundet vej til de danske overenskomster,” siger Rina Ronja Kari.
Hun henviser til, at der er en generel tendens i EU til at gennemføre økonomiske reformer under det såkaldte ‘Europæiske Semester’, der ofte betyder forringelser af løn og arbejdsvilkår herunder forlænget arbejdstid.
“I lande som Belgien, Frankrig, Portugal og Spanien har EU’s reformkrav haft stor indflydelse på løndannelsen og de kollektive forhandlinger. For eksempel er der en lige linje mellem EU’s årlige reformkrav og den upopulære ‘El Khomri’ arbejdsmarkedsreform, som Hollande gennemførte i Frankrig sidste år, og som underminerede de kollektive forhandlinger og forlængede arbejdstiden, for flere grupper” siger Rina Ronja Kari.
42 timers arbejde om ugen
Selvom de store fagforbund er nået frem til et forlig, så er der i flere kredse utilfredshed med dele af overenskomsten.
Et springende punkt i overenskomsterne er, at arbejdsgiverne kan forlange 5 timers systematisk
ugentligt overarbejde, så de ansatte ender med en 42 timers arbejdsuge. Disse overarbejdstimers skal afspadseres inden for en 12 måneders periode.
Et andet kritikpunkt er, at OK17 fritager virksomhederne for kædeansvar. Det vil sige, at underleverandører kan benytte sig af social dumping for at sænke priser og hæve deres konkurrenceevne. Kritikerne af OK17 vil gerne have kædeansvar skrevet ind i overenskomsterne.
En række fagforeninger og fagligt aktive har på denne baggrund taget kraftigt afstand fra 2017 overenskomsterne, fordi de åbner 42 timers arbejdsuger vil øge nedslidningen af de ansatte og gå ud over deres privat- og familieliv. Der er således indkaldt til demonstration imod overenskomst 2017 fredag 31. marts.
Bekymret over EU’s indflydelse
Rina Ronja Kari vil ikke tage stilling til den aktuelle danske overenskomst, da hun mener, at det kun tilkommer arbejdsmarkedets parter.
Men hun udtrykker alligevel bekymring over den indflydelse som EU’s politikker får på både danske arbejderes vilkår og på den danske arbejdsmarkedsmodel.
”Arbejdsmarkedet er jo en sammenhængende størrelse, og når man først har fået gennemført forringelser på et område, så er det meget nemt at overføre dem til andre områder. Derfor har EU’s nedskæringer inden for Det Europæiske Semester også konsekvenser for de danske overenskomster. Når først ansættelsesvilkårene er blevet forringet for de offentligt ansatte på grund af EU’s sparekrav, så kan resten af arbejdsmarkedet hurtigt følge trop,” siger Rina Ronja Kari.