EU-partierne vil bruge folkeafstemning til at presse mere EU ind af bagdøren
“Danskerne er blevet fortalt, at den kommende folkeafstemning om retsundtagelsen primært handler om Danmarks deltagelse i Europol, men det er forkert. Folkeafstemningen handler om, hvorvidt danskerne vil give EU-partierne fuld vetoret over, hvor meget indflydelse EU skal have over dansk retspolitik.”
Sådan siger MEP Rina Ronja Kari oven på præsentationen af ja-partiernes europapolitiske aftale, som indebærer, at retsundtagelsen skal til folkeafstemning senest i første kvartal af 2016.
Aftalen indeholder desuden en fuld vetoret til de fem partier i forhold til retspolitikken. Det betyder i praksis, at partierne uden om danskerne (og de øvrige partier i øvrigt) kan sende Danmarks retspolitik til Bruxelles, hvis et sådant ønske skulle opstå.
Og det er slet ikke orden, siger Rina Ronja Kari.
“Afstemningen handler om, at EU-partierne gerne vil have danskerne til at give de fem partier fuld råderet over dansk retspolitik. Og dermed retten til uden om danskerne at afgive magt over dansk retspolitik til EU,” siger hun og fortsætter:
“Jeg frygter, at EU-partierne ved en folkeafstemning får vetoret over dansk restpolitik, fordi de så kan afgive suverænitet uden at være tvunget til at spørge danskerne om det.”
Under præsentationen af den europapolitiske aftale lagde alle fem ja-partier vægt på Europol-samarbejdet som den vigtigste faktor for deres ønske om en folkeafstemning. Ja-partierne argumenterede for, at Danmark ikke kan blive en spiller i bekæmpelsen af grænseoverskridende kriminalitet, hvis vi ikke afskaffer undtagelsen.
Sludder og vrøvl, siger Rina Ronja Kari.
“Danmark kan sagtens få en særaftale om Europol, ligesom for eksempel Norge har haft i mange år. Retsforbeholdet har i 22 år været et effektivt værn mod et utal af EU-direktiver, som rækker ind over uendeligt mange flere områder end Europol-samarbejdet. Det er for dårligt, at EU-partierne ikke vil anerkende det. De ved det udmærket, men de vil forsøge at bruge Europol-argumenterne for at skræmme danskerne til at afskaffe undtagelsen, ” siger hun.