fbpx Skip to content

EU-parlamentet nedlægger forbrugervenlig fødevaremærkning

Trafiklysordningen
Trafiklysordningen supplerer angivelsen af indhold med en farve, rød, gul eller grøn, alt efter hvor meget af indholdet, der er i varen. Er der meget sukker i en vare, i forhold til anbefalet daglige indtagelse, får varen et rødt lys. Er der kun lidt eller intet sukker, vil den få et grønt lys.

Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Diabetesforeningen og Forbrugerrådet anbefalede trafiklysmærkningen. British Medical Association, hollandske, engelske, tyske og græske forbrugerorganisationer talte varmt for den. En australsk undersøgelse fandt, at fem gange så mange forbrugere kunne forstå og bruge trafiklysmærkningen i forhold til industriens mærkning, GDA, skriver EUobserver.

Alligevel lykkedes det industrien at påvirke EU-parlamentarikerne i en sådan grad, at EU-parlamentet onsdag i Strasbourg forkastede forslaget om trafiklys. Det bliver heller ikke muligt for forbrugerne at undgå at købe fisk fra truede bestande, så vel som det heller ikke skal fremgå, om et produkt er genmodificeret. De mærkninger blev nemlig også stemt ned sammen med muligheden for nationale mærkninger.

Til gengæld bliver det muligt at se næringsindholdet af sine popcorn, når man er i biografen.

“Afgørelsen viser, at flertallet i Europa-Parlamentet ser ud til at have givet efter for den massive lobby fra den europæiske fødevareindustri. Vi sender nu en stærk appel til Ministerrådet om at lytte til forbrugerne og arbejde for, at portionsstørrelserne bliver mere realistiske,” siger Forbrugerrådets formand Camilla Hersom på rådets hjemmeside.

Læs mere hos Forbrugerrådet – klik her!
Læs også pressemeddelelsen “Industriens millioner af lobby-euro vandt kamp om mærkning af fødevarer” – klik her!

Back To Top