EU-parlamentet har netop vedtaget en rapport, der foreslår et stadigt tættere militært samarbejde, der reelt vil betyde en fælles EU-hær. Det er vigtigere end nogensinde at stå vagt om det danske forsvarsforbehold og arbejde for fred og nedrustning.
Desværre skete det – ikke helt overraskende – med et stort flertal, for tilsyneladende har idéen om et mere militariseret EU bidt sig solidt fast på tværs af de politiske grupper.
Rapporten kommer med en række meget vidtrækkende forslag, som vil føre til skabelsen af en fælles EU-hær. Den skal styres af et EU-hovedkvarter og kunne indsættes i hele verden.
EU’s egen hær
Kort fortalt så opfordrer rapporten til, at man opretter “en permanent “integreret EU-styrke” i form af en multinational styrke.” Denne styrke “stilles til rådighed for Unionen til gennemførelse af den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik.”
Med andre ord, så har EU-parlamentet netop vedtaget en opfordring til at skabe sin egen selvstændige EU-hær, som kan udføre operationer under EU’s egen kommando.
Betænkningen opfordrer medlemslandene til at blive en del af PESCO (Permanent Struktureret Samarbejde), der er et instrument i Lissabon-traktaten, som netop åbner op for denne type forstærkede samarbejde.
EU er ikke noget fredsprojekt
Rapporten ønsker at udbygge PESCO med en multinational hær (European Integrated Force, EIF). Det vil sige, at den skal indeholde styrker fra forskellige EU-lande.
Desuden opfordrer rapporten til, at EU kampgruppe-systemet (EU Battlegroup System) skal lægges under PESCO. Endelig vil man oprette et permanent civilt og militært hovedkvarter for EU-hæren.
EU-parlamentet har med denne vedtagelse altså sagt, at man ønsker, at EU skal kunne foretage direkte militær indgriben og kamphandlinger. Med denne øgede militarisering medvirker EU kun til at øge spændingen i Europa og resten af verden.
Hvordan dette hænger sammen med EU’s selvforståelse som et stort fredsprojekt er en kæmpe gåde.
Det danske forsvarsforbehold
Regeringen har allerede luftet muligheden for, at Danmark kan bidrage til forskellige typer militære forskningsprojekter. Det er for mig at se klart i modstrid med hensigterne i med det danske forsvarsforbehold.
Netop på baggrund af disse uhyggelige tendenser til at forvandle EU til et militært imperium, så er det vigtigere end nogensinde, at vi i Danmark står vagt om vores forsvarsforbehold.
Vi må aldrig ende med at bidrage til opbygningen EU’s militære stormagtsdrømme.