EU-parlamentet godkender euro i Litauen, trods manglende folkeafstemning
På EU-parlamentets plenarsamling i Strasbourg fik Litauen et ja til at blive medlem af euroen. Det blev vedtaget med 545 stemmer for og 116 imod (og 34 afstod).
Litauens vej til Euroen har ikke været smertefri. Gennem en årerække har man gennemført en massiv nedskæringspolitik for at leve op til EU’s krav.
Det er gået ud over pensioner, ansatte i den offentlige sektor og resulteteret i masseudvandring af litauere. Op imod 1/6 af befolkningen har forladt landet under den tungeste del af finanskrisen, og landet kæmper i dag med en høj arbejdsløshed.
Men EU-parlamentet mente ikke, at de hårde konsekvenser for at blive medlem af euroen, ikke var nok til at kritisere afvise forslaget.
Til afstemningen var der et særskilt ændringsforslag, som beklagede, at litauerne ikke var blevet spurgt ved en folkeafstemning, om de ville tilslutte sig euroen. Undersøgelser har vist, at et flertal af letterne er skeptiske over for euroen.
Ændringsforslaget lød således: noterer at vedtagelsen af euroen af Litauen d. 1. januar 2015; fortryder at den litauiske regeringen indførte euroen uden at konsultere det litauenske befolkning gennem en folkeafstemning
. Ændringsforslaget blev stemt ned og bemærkelsesværdigt nok, var det fra dansk side kun Rina Ronja Kari, der fandt det problematisk, at litauerne ikke var blevet spurgt i en folkeafstemning. Link til afstemningen (Ændringsforslaget 4 på side 6):
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2f%2fEP%2f%2fNONSGML%2bPV%2b20140716%2bRES-RCV%2bDOC%2bPDF%2bV0%2f%2fDA&language=DA