EU-parlamentet godkender frihandelsaftale med Colombia
Den 11. december, godkendte EU-parlamentet en ny frihandelsaftale mellem EU og Colombia.
486 stemte for aftalen, herunder de danske medlemmer fra Socialdemokratiet og SF. 147 stemte imod aftalen herunder Søren Søndergaard (N) og 41 afstod.
Aftalen er blevet godkendt trods grove overtrædelser af menneskerettighederne i Colombia. Siden 2010 er 132 fagforeningsfolk blevet henrettet, hvilket gør Colombia til det land i verden, hvor der begås flest mord på faglige aktivister.
Trade Union Confederation of the Americas (TUCA), European Trade Union Confederation (ETUC) og European Federation of Public Service Unions (EPSU) mener desuden, at frihandelsaftalen vil føre til yderligere økonomisk og social usikkerhed for lønmodtagere og de svagest stillet i samfundet, og at den tildeler private investorer og multinationale alt for vidtgående rettigheder.
Den 23. november forklarede handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) til Folketingets Europaudvalget, at Danmark godkendte aftalen, fordi frihandelsaftalen indeholder nye menneskerettighedsinstrumenter. “Man har ikke haft de her instrumenter før”, forklarede ministeren, som mener, at de kan bruges til at presse den colombianske regering.
Men det mener Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen, ikke er korrekt. Han henviser til, at siden 2005 har Colombia indtil for nylig eksporteret told og kvota frit til EU-markedet under en såkaldt GSP+ aftale (Generalised System of Preferences).
En betingelse for aftalen var, at den colombianske regering havde underskrevet og effektivt implementeret 27 FN og ILO konventioner om arbejdstagerrettigheder, demokrati og menneskerettigheder.
Søren Søndergaard siger:
– Den danske regering og EU har hele tiden haft muligheden for at suspendere Colombias handelsfordele som reaktion på de grove overtrædelser af menneskerettighederne. Men det har de ikke været interesseret i, for EU ville hellere have mere markedsadgang.
– Den danske regering og EU er godt klar over, at frihandelsaftalen er en grim sag. Derfor har EU fået nogle ‘road maps’ ind i aftalen for opretholdelse af menneskerettighederne og miljøbeskyttelse. Men disse road maps er helt utilstrækkelige og det er i den forbindelse tankevækkende, at fordi sociale og faglige bevægelser aldrig er blevet rådført om dem.
– EU er godt klar over, at det står slemt til med menneskerettighederne i Colombia. Men behovet for mere europæisk markedsadgang for investeringer og tjenesteydelser er større end interessen i menneskerettighederne, som endnu engang er blevet reduceret til et figenblad.
Søren Søndergaard kan kontaktes på (0045) 4045 38