EU-Parlamentet afviser igen kontrol med blyantspenge
EU-Parlamentets bureau afviste mandag 2. juli at indføre kontrol med de såkaldte blyantspenge. Rina Ronja Kari er vred og skuffet over afvisningen, og kræver fuld åbenhed om brugen af de 288 mio. kr. Men EU-parlamentarikerne vil fortsat modtage 32.000 kroner skattefrit hver måned uden at skulle dokumentere anvendelsen.
EU-Parlamentets formand Antonio Tajani og de 14 næstformænd besluttede mandag 2. juli på et lukket aftenmøde at afvise at indføre nye regler for kontrol med de såkaldte blyantspenge. Forslaget gik ud på, at en revisor skulle skrive under på, at pengene var blevet brugt ifølge forskrifterne. Men selv ikke denne beskedne kontrol ville de politiske gruppers ledere i EU-Parlamentet gå med til.
Dermed kommer der ingen kontrol med blyantspenge i denne valgperiode, og de 751 EU-parlamentarikere vil fortsat modtage ca. 32.000 kr. skattefrit månedligt til ‘kontordrift’ uden noget krav om dokumentation for, hvad de bruger pengene på. Hvert år modtager EU-parlamentarikerne tilsammen 288 mio. kroner skattefrit.
288 mio. kr. årligt uden kontrol
Folkebevægelsen mod EU’s medlem af EU-Parlamentet, Rina Ronja Kari, er meget utilfreds med afgørelsen.
“Det er komplet oprørende, at EU-Parlamentets ledelse modsætter sig selv den mindste form for kontrol. Det er over en kvart milliard kroner om året, der ikke bliver aflagt regnskab for. Det er grotesk. Jeg kan ikke forestille mig andre steder end EU, hvor man kan bruge 288 mio. kr. uden kontrol,” siger hun.
Rina Ronja Kari har tidligere medvirket til at fremsætte forslag for at sikre gennemsigtighed i brugen af blyantspengene, men de blev stemt ned af EU-parlamentarikerne.
Kari: Hvad vil man skjule?
“Vi ser igen EU-systemets magtarrogance. Hvorfor må borgerne ikke få indsigt i, hvordan vi bruger deres skattepenge? Hvad vil man skjule?”, spørger Rina Ronja Kari.
Blyantspengene skal i princippet bruges til udgifter som kontordrift i hjemlandet, men uden kontrol kan de i realiteten bruges på hvad som helst.
“I et demokratisk system skal alle folkevalgte naturligvis stå til ansvar for brugen af skatteydernes penge. Der skal være fuld gennemsigtighed og alle bilag skal lægges frem. Men i EU-systeme er det komplet modsat,” siger Rina Ronja Kari.
Hun lagde i december 2016 alle sine egne regnskaber fra EU-Parlamentet åbent frem i Berlingske Tidende – også blyantspengene – og sagen fik stor mediebevågenhed.