EU-ombudsmand kræver igen Den Europæiske Centralbanks direktørs udtrædelse af G30 gruppe - Folkebevægelsen mod EU Skip to content

EU-ombudsmand kræver igen Den Europæiske Centralbanks direktørs udtrædelse af G30 gruppe

EU-ombudsmand Emily O’Reilly har igen fremsat sit krav om, at direktøren for den europæiske centralbank, Mario Draghi, skal træde ud af den magtfulde G30 gruppe. O’Reilly mener, at Draghis tætte omgang med ledende bankfolk giver risiko for interessekonflikter.

Den 70-årige italienske økonom og bankmand Mario Draghi har ledet Den Europæiske Centralbank siden 2011, og han fortsætter ufortrødent i den magtfulde G30 bankgruppe. (Foto: Pixabay)

EU-ombudsmand Emily O’Reilly var langt fra tilfreds med det svar, som hun modtog fra Den Europæiske centralbank (ECB) vedrørende ECB-direktør Mario Draghis medlemskab af den magtfulde G30 gruppe. Det skriver webmediet EU Observer.

>> Læs mere her

Draghi nægtede i april at trække sig, og ECB afviste ligeledes kritikken under henvisning til, at deltagelsen i G30 ikke stred med ECBs principper, og at der ikke var tale om en interessekonflikt.

Ombudsmand: ECB nægter at forbedre procedurer

O’Reilly har dog ikke stillet sig tilfreds med ECB’s forklaring. I en udtalelse 5. juli skriver ombudsmanden, at ECB forblev ”i benægtelse omkring implikationerne af dens direktørs medlemskab af G30, og nægtede at forbedre sine relevante regler og procedurer.”

O’Reilly satte tidligere på året spørgsmålstegn ved Draghis medlemskab af den såkaldte G30-gruppe, og hun insisterede på, at Draghi skulle trække sig fra den magtfulde G30-gruppe, der består af magtfulde bankfolk, for at undgå interessekonflikter.

>> Læs mere her

Ifølge EU Observer kritiserede ombudsmanden, at Draghi plejede tæt omgang med de bankfolk, som han og ECB angiveligt skulle overvåge, og hun mente ikke at det var foreneligt med ECBs ”forpligtelse på at være uafhængig”, og at offentlighedens opfattelse af ECBs uafhængighed dermed kunne blive kompromitteret.

G30 gruppen er en privat sammenslutning med base i Washington, som består af ledende figurer fra centralbanker og private, samt akademikere. Blandt medlemmerne finder man ifølge EU Observer lederen af Storbritanniens centralbank, Mark Carney, lederen af Kinas centralbank, Zhou Xiaochuan, og direktørerne for den amerikanske bank JPMorgan og schweiziske UBS, men G30’s bestyrelsesmedlemmer er anonyme.

Lobby-vagthund vil følge op på sagen

NGOen Corporate Europe Observatory (CEO), der arbejder som lobby-vagthund i EU, har i lang tid været kritisk over for Draghis deltagelse i G30.

CEO mener, at G30 giver en slags skjult adgang til finansielle lobbyister, og fremhæver, at de fleste andre ledere af centralbanker ikke er permanente medlemmer af G30. Det var også CEO, der oprindeligt rejste sagen over for EU’s ombudsmand, og dermed foranledigede hendes reaktion.

CEO hilser således O’Reillys nye udmelding velkommen. NGOen forudser, at ECB er på kollisionskurs med EU-Parlamentet, som ønsker, at ECB skal følge internationale normer og standarder er. CEO meddeler, at man vil sikre sig, at EU-parlamentarikere bliver gjort opmærksomme på sagen, så de kan følge op hurtigst muligt.

”At undgå hemmelige møde med repræsentanter for store banker, hvoraf nogle ligefrem bliver overvåget af ECB, burde være selvindlysende,” udtale Kenneth Haar fra lobby-vagthunden Corporate Europe Observatory til EU Observer i april, da Draghi afviste at træde ud af G30.

Back To Top