EU-modstandere går til landsmøde
Ny energi i kølvandet på Brexit præger Folkebevægelsen mod EU, der på lørdag byder velkommen til to dages landsmøde i Århus.
EU-modstanden fejrede i juni 2016 en af sine største sejre nogensinde, da Storbritannien ved en folkeafstemning besluttede sig for at forlade EU.
Derfor står Brexit naturligt nok helt centralt på Folkebevægelsen mod EU’s landsmøde, hvor et hovedtema er Fra Brexit til Daxit.
”Briterne har vist, at det ikke er drømmetænkning at melde sig ud af EU, og deres beslutning har vakt genklang i hele Europa. I Danmark har Brexit naturligvis også været en stor inspiration, og det har givet os en øget tro på, at vi kan få en dansk folkeafstemning om vores EU-medlemsskab. Vi vil have et Daxit!,” siger Rina Ronja Kari, der er medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.
>> Læs mere om Landsmødet 2017 her.
EU ud af kommunerne
Et af de emner, som vil præge Landsmødet, er spørgsmålet om EU’s indflydelse i kommunerne. Søndag 29. oktober er der debat med Ditte Staun (Medlem af Skive Byråd for Radikale Venstre), Dennis Gartig (Byrådskandidat i Sorø for Socialdemokratiet) og Lasse Olsen (Rådmand i Aalborg for Enhedslisten), der skal debattere, hvor meget EU fylder i de danske kommuner.
”Her op til Kommunalvalget er det på sin plads at diskutere, hvor meget EU’s love og regler egentlig betyder i den enkelte kommune. Vi har set, at EU’s Finanspagt og loven om budgetunderskud har en indvirkning på velfærden i kommunerne,” siger Rina Ronja Kari.
Kari fremhæver også, hvordan EU’s udbudsregler også koster kommunerne penge, fordi kommunerne skal udføre omkostningstunge offentlige udbud selv til mindre projekter, selvom udgifterne til udbudsprocessen ofte slet ikke står mål med projektets størrelse.
”EU er i bund og grund et dybt udemokratisk projekt, som vil centralisere magten i Bruxelles. Kommunernes råderum og selvbestemmelse indskrænkes af EU’s regler, og dermed får borgerne også minde indflydelse på de politiske beslutninger i deres nærområder. Men også i kroner og øre har EU en negativ indflydelse. Det er på den baggrund, at Folkebevægelsen kræver EU ud af kommunerne,” siger Rina Ronja Kari.
Træskopris
På landsmødet skal Folkebevægelsen vælge ny landsledelse og vedtage en arbejdsplan for det kommende år, og tage stilling til muligheden for et valgteknisk samarbejde ved det kommende EU-parlamentsvalg i 2019.
Endelig bliver Folkebevægelsens traditionelle Træskopris uddelt til en dansk og en international prismodtager, der har ydet en særlig indsats for EU-modstanden.
Den danske pris uddeles lørdag, mens den internationale pris uddeles søndag.
Folkebevægelsens landsmøde finder sted i weekenden 28.-29. oktober på Katrinebjergskolen i Århus.
I løbet af weekenden bliver Folkebevægelsens hjemmeside og sociale medier løbende opdateret med billeder og nyheder fra landsmødet.