EU-Mercosur: Handelsaftalen der fælder regnskoven og sender mennesker på flugt
En ny handelsaftale mellem EU og Mercosur-landene åbner det sydamerikanske marked for store tyske biler og sender flere tusind tons kød til EU’s indre marked. En af konsekvenserne er en mere intensiv fældning af regnskoven.
Kommissionens rolle
Efter 20 års forhandlinger har EU-Kommissionen underskrevet en handelsaftale med Mercosur-landene (Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay), der skal fremme importen og salget af kød, fjerkræ, sukker og vin fra disse lande på EU’s indre marked. Samtidig sikrer aftalen, at eksporten af tyske biler til Mercosur-landene bliver væsentlig billigere.
Flere politikere, organisationer og fagforeninger har sidenhen kritiseret handelsaftalen, der vil få store konsekvenser for både klima, miljø, europæiske landmænd og arbejdstagernes rettigheder. Især kan handelsaftalen betyde en mere intensiv fældning af Brasiliens regnskove.
Skandale for klimaet og fødevaresikkerheden
På nuværende tidspunkt fældes der allerede, hvad der svarer til en halv fodboldbane regnskov i minuttet, hvoraf 80 % af fældningen udelukkende skyldes kødproduktion og de resterende 20 % skyldes sojaproduktion, der bruges til at fodre slagtekvæg. Handelsaftalen vil betyde en endnu højere efterspørgsel på kød fra Mercosur-landene, hvilket kan få store konsekvenser for regnskovene, der fældes netop for at udvide landbruget.
Dertil vil det være rigtig svært for EU at kræve højere fødevarestandarder for fødevarer produceret i Mercosur-landene, der på nuværende tidspunkt anvender 240 pesticider, som er forbudt i EU. Pesticider, der anses for at være aldeles sundhedsskadelige. Læs mere HER.
Der er flere eksempler på, at EU har prioriteret det indre marked over både fødevaresikkerheden og forsigtighedsprincippet. Dette er godkendelsen af Glyphosat et rigtig trist eksempel på.
EU-parlamentsvalget i maj 2019 viste, at miljø og klima var et af de absolut vigtigste emner for vælgerne. Samtidig viser en måling fra YouGov, at 87 % af EU-borgerne ikke ønsker at købe fødevarer, der er skyld i fældning af regnskovene. Dette har EU-Kommissionen tilsyneladende ikke gjort sig mange tanker om. Læs mere HER.
Problematisk for landmænd
I en debat mellem MEP’erne i Landbrugsudvalget var MEP Martin Häusling, fra det tyske grønne parti, en af de første, der udtrykte bekymring for aftalen: ”Det er værre, end vi frygtede. Denne handelsaftale, er farlig for vores landmænd,” sagde han.
Ifølge aftalen, der liberaliserer store dele af landbruget i Mercosur-landene, skal EU årligt importere 99.000 tons oksekød, 180.000 tons sukker, 100.000 tons fjerkræ samt en store mængder vin. Dette kan få rigtig store konsekvenser for de europæiske landmænd, der risikerer store økonomiske problemer. Læs mere HER.
Konsekvenserne for de landmænd i EU:
- Europæisk appelsinsaft er hovedsageligt produceret i Spanien, og står for 14 % til 20 % af den årlige produktion af appelsiner. Nu kommer Brasilien, der er den største producent og eksportør af appelsinsaft i verden, også ind på det EU’s indre marked, hvilket kan få store konsekvenser for de spanske appelsinproducenter.
- Hvad angår citroner, er Argentina verdens førende producent. I de foregående år har citronimport fra Argentina ført til en overimportering af citroner til europæiske marked, og scenariet vil sandsynligvis fortsætte.
- Den nylige risimport fra Myanmar og Cambodja har allerede svækket den europæiske rissektor, og nu bliver Uruguay endnu en trussel. Ris produceret i Mercosur-landene er den samme art, der produceres i Spanien. Dette vil være problematisk for de spanske landmænd, da Mercosur-ris sandsynligvis vil være billigere.
- Franske kvægbønder har allerede slået fast, at de ikke vil være i stand til at konkurrere med store sydamerikanske kvægproducenter, hovedsageligt i Argentina, Uruguay og Brasilien. På trods af det er den franske præsident, Emmanuel Macron, positiv overfor handelsaftalen.
- Da 20 % af de nuværende afgifter på vin er fjernet, vil Argentina med stor sandsynlighed blive en stor aktør inden for vinproduktionen. Det skønnes, at den nuværende eksport vil stige 12 gange. Dette vil få store konsekvenser for Frankrig, Spanien og Italien, der er de største vinproducenter i Europa.
Ingen garanti for arbejdstagernes rettigheder
Lederen for Tysklands største landbrugsfagforening, Joachim Rukwied, kaldte lørdag aftalen “helt ubalanceret” og sagde, at den en stor trussel for “mange familiedrevne landbrugsvirksomheder”.
Tilsvarende tweetede Christiane Lambert fra Frankrikes største landbrugsfagforening, FNSEA: “Uacceptabel underskrift af en Mercosur-EU-overenskomst, der vil udsætte europæiske landmænd for illoyal konkurrence og forbrugere for total bedrag. En aftale, der tilskynder til handelspolitik med dobbelt standarder og udvider kløften mellem, hvilke krav der bliver stillet fra europæiske landmænd, og hvad der tolereres for Mercosur-producenter.” Læs mere HER.
Også Copa-Cogeca, der repræsenterer 23 millioner landmænd i hele EU, har rettet kritik mod aftalen: “Denne aftale vil blive husket som et meget mørkt øjeblik i historien,” tweetede Copa-Cogecas generalsekretær, Pekka Pesonen.
Ifølge Carlos Baixauli, ekspert i jordforvaltning og afgrødeproduktion, vil det det ikke være muligt at kontrollere, om arbejdstagernes rettigheder overholdes, og om arbejderne i Mercosur-landene får ordentlig løn. Læs mere HER.
Byttehandel: kød for biler
”Denne handelsaftale er yderst problematisk for klimaet, der vil forværre skovrydning og tilskynde produktionen af store, beskidte biler. Dette er muligvis EU’s værste handelsaftale for klimaet,” sagde Perrine Fournier, handels- og klimaansvarlig ved Fern.
Især er det produktion og eksport af store, benzinslugende SUV’er, der skal fremmes. Læs mere HER.
Præsident Jair Bolsonaro
Siden Jair Bolsonaro tiltrådte som Brasiliens præsident, har hans regering systematisk nedprioriteret miljøbeskyttelsen, hvilket har betydet, at skovrydningsprocenten i Amazonas er steget. Dette har ikke kun konsekvenser for miljø og klima, men også for de mennesker, der i generationer har boet i og omkring regnskoven, der nu jages væk af væbnede styrker.
Den franske miljø- og MEP Yannick Jadot kalder det “skammeligt”, at Kommissionen har underskrevet en sådan aftale med Brasiliens højrenationale og klimaskeptiske leder, Jair Bolsonaro.
Du kan stadig gøre noget
Handelsaftalen blev i juni i år underskrevet af Kommissionen, og mangler endnu at blive godkendt af EU-Parlamentet og medlemslandenes nationale parlamenter. Vi kan derfor stadig nå at stoppe dette vanvid, og du kan være med. Del budskabet, demonstrér og læg pres på de danske politikere!
Kilder: Fern.com, Euronews, France24
Skrevet af Ditte Marie Gyldenberg