EU kritiseres i forbindelse med valg i Sudan
”De sudanesiske valg er et led i gennemførelsen af fredsaftalen i Sudan, og jeg håber de vil føre til et mere åbent og samlende politisk miljø for de vigtige udfordringer, der venter. Jeg er især glad for den fredelige gennemførelse af valgene. EU gennemførte med held en af sine hidtil største observationsmissioner i anerkendelse af denne vigtige begivenhed i den demokratiske udvikling af Sudan”, udtalte EUs nye udenrigsminister Catherine Ashton, som dog noterer sig, at der har været problemer ved de sudanesiske kommunal-, regions- og præsidentvalg.
”Man har kæmpet for at nå internationale standarder ved valget. Men ikke alle internationale standarder er nået”, siger leder EUs valgobservatørkorps i Sudan Veronique de Keyser og tilføjer blandt andet, at oppositionspartierne frit har haft mulighed for at klage over valget.
Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch er imidlertid mere kritisk:
”EU og det internationale samfund har fuldstændig fortiet, at valgets hovedkandidat rent faktisk er en mand, som ifølge EUs egen politik skal udleveres til Den Internationale Straffedomstol. Hvis EU ikke får rådet bod på skaden, legitimerer man valget af Omar Al-Bashir,” siger direktøren for den europæiske afdeling af Human Rights Watch, Lotte Leicht i Berlingske Tidende.
”Omar Al-Bashir er en efterlyst mand, der bør svare på anklagerne om afskyelige forbrydelser ved Den Internationale Straffedomstol,” sagde direktøren for den afrikanske afdeling af Human Rights Watch Georgette Gagnon allerede i marts på organisationens hjemmeside og tilføjede:
“Med sin tavshed om dette emne risikerer EU en stiltiende accept af Khartoums (Al-Bashirs, red.) totale obstruktion af retslige konsekvenser for grusomhederne i Darfur.”
Et af problemerne for EU er, at deres valgobservatører kun har været i Sudan i omkring en uge op til valget. Human Rights Watch har fulgt forberedelserne op til valget over en længere periode og registreret flere tilfælde, hvor fredelige demonstrationer, offentlige forsamlinger og politiske møder er blevet udsat for voldelige overfald af landets sikkerhedsstyrker. Politikere, politiske observatører og menneskerettighedsaktivister er blevet overfald og anholdt. Og menneskerettigheder er blevet krænket.
”EU har ikke interesseret sig for optakten forud for selve valget, og den har været præget af overgreb på Bashir-styrets politiske modstandere og indgreb over for ytringsfriheden og forsamlingsfriheden,” siger Lotte Leicht i Berlingske Tidende.
Læs mere på…
Human Rights Watchs hjemmeside – klik her!