EU og kemi: Vi påvirkes af skadelige stoffer i årtier
I EU-systemet kan der gå helt op til 30 år, før man forbyder stoffer, der mistænkes for at være hormonforstyrrende. Hormonforstyrrende stoffer kan være kræftfremkaldende og er især farlige for gravide og ufødte børn. Rina Ronja Kari kalder det ’rystende’ og kræver, at der bliver grebet ind øjeblikkeligt.
I EU kan man let komme til at købe produkter, som indeholder hormonforstyrrende stoffer. For der kan gå helt op til 30 år før et stof, der mistænkes for at være hormonforstyrrende, forbydes af EU. Det skriver Videnskab.dk.
I alle de mellemliggende år bliver borgerne udsat for skadelige stoffer. En række forskere mener, at EU’s proces er alt for langsom, og at den kan få store konsekvenser for EU-borgernes helbred.
>> Se Videnskab.dk’s grafik over godkendelsesprocessen i EU
”Det er meget oprørende, at EU på den måde igen og igen sætter hensynet til industrien og økonomiske interesser over borgernes sundhed. EU skalter og valter med folks helbred, så nogle få personer kan tjene endnu flere penge. Der findes simpelthen ikke nogen holdbare argumenter for dette,” siger Rina Ronja Kari, der medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.
Hormonforstyrrende stoffer i legetøj i 30 år
»Processen er generelt meget langsom. Så længe stofferne bliver vurderet i EU, fortsætter salget som regel bare. Det betyder, at forbrugerne er udsatte for potentielt skadelige stoffer imens, hvilket på lang sigt kan få konsekvenser for deres fertilitet og helbred,« siger Ulla Hass, der er professor i forskningsgruppen for Molekylær- og Reproduktionstoksikologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) til Videnskab.dk.
Videnskab.dk fremhæver, at der allerede i 1980erne var mistanke til stoffet DEHP, som blandt andet er anvendt i legetøj. Men det var først i starten af 2017, at stoffet blev forbudt. I mellemtid er i tusindvis af børn altså blevet udsat for påvirkning.
”Som forældre ønsker man naturligvis ikke at udsætte sine børn for noget, som kan skade deres sundhed eller kropslige udvikling. Men EU’s regler betyder, at det kan være meget svært at undgå,” siger Rina Ronja Kari.
Stoffer kan give testikel- og brystkræft
Anna-Maria Andersson, der er forskningsleder på Center for Hormonforstyrrende Stoffer og forsker på Rigshospitalets afdeling for Vækst og Reproduktion, fremhæver over for Videnskab.dk, at især gravide kvinder skal være opmærksomme på hormonforstyrrende stoffer i kosmetik og fødevarer, fordi fostret bliver udsat for de skadelige stoffer gennem livmoderen.
»Forstadier til testikelkræft kan opstå i fostret under graviditeten, hvis hormonbalancen bliver forstyrret af skadelige stoffer,« forklarer Anna-Maria Andersson.
Hormonforstyrrende stoffer kan desuden forårsage brystkræft, og stofferne er blandt andet mistænkte for at være medvirkende til dårlig sædkvalitet og medfødte misdannelser i kønsorganerne.
”EU spiller simpelthen hasard med børns og voksnes sundhed. Godkendelsesprocedurerne er alt for lempelige og tager kun hensyn til industrien. Selvom vi ønskede at indføre mere strikse regler med hensyn til hormonforstyrrende stoffer i Danmark, så er vi bundet på hænder og fødder af EU’s regler for det indre marked,” siger Rina Ronja Kari.
Men alligevel synes hun ikke, at Danmark skal lade sig begrænse af EU:
“Her er tale om et så vigtigt spørgsmål, at jeg virkelig ikke synes, at Folketinget skal blive ved med at vente på EU. Derfor vil jeg opfordre det danske Folketing til med det samme at gå foran og kaste sig ud i kampen mod farlige kemikalier nu, og så må vi tage kampen med EU bagefter.”