EU foreslår nyt digitalt marked uden databeskyttelse eller netneutralitet
EU-Kommissionen vil lave et nyt digitalt indre marked, der skal udviske de nationale grænser, der findes digitalt og på internettet.
Målet er at sikre, at EU’s indre marked i den digitale verden, hvor der ifølge kommissionen i dag er barrierer for, at handlen med varer og serviceydelser kan flyde frit.
Kommissionens visioner går blandt andet om at ændre måden man køber og får leveret varer købt på internettet, om at sikre mere ens regler for e-handel, om at harmonisere reglerne for copyright, revidere telekomlovgivningen og gennemgå reglerne for privatliv på nettet.
Husk databeskyttelse
MEP Rina Ronja Kari mener, at det er vigtigt at udnytte alle de muligheder, som en digitaliseret verden giver. Men hun finder det bekymrende, at Kommissionen ikke lægger op til bedre forbrugerrettigheder og databeskyttelse ligesom der mangler et overordnet fokus på netneutralitet i Kommissionens udspil.
“Databeskyttelsen af europæerer er mildest talt ikke imponerende og nu vil Kommissionen harmonisere det digitale indre marked uden at øge beskyttelsen af personlige data og borgernes digitale sikkerhed. Det er stærkt bekymrende,” siger Rina Ronja Kari.
Hun mener også, at det er problematisk, at Kommissionen lægger op til fælles EU-regler for forbrugerbeskyttelse på nettet, fordi det gør det mere besværligt for medlemslandene at gå forrest og lave endnu bedre forbrugerbeskyttelse.
“Det er jo godt at lave minimumstandarder for forbrugerrettigheder, men jeg mener, at et land som Danmark skal have ret til at stille forbrugerne endnu bedre end de standarder, EU lægger op til,” siger Rina Ronja Kari.
Farlig harmonisering af ophavsretten
Kommissionens forslag om et digitalt indre marked indeholder også en harmonisering af ophavsretten i Europa. Og det kan potentielt være en uheldig udvikling for producenter af digitalt indhold som forfattere, journalister, musikere og forlæggere.
Harmoniseringen af ophavsretten vil gøre det umuligt at basere sig på kollektive nationale aftaler mellem digitale producenter, som der tilfældet i dag i Danmark. Og det betyder, at producenter kan miste rettighederne til det indhold, de skaber. Og det betyder ofte tabt indtjening.
“En fuldtonet liberalisering af ophavsretten, som EU lægger op til, kan potentielt være meget farlig for især mindre kulturproducenter, der er meget afhængige af, at de har eneret til det indhold, de producerer. Ellers kan de ikke kræve betaling for deres arbejde. Det vil EU nu gøre op med og det er stærkt kritisabelt,” siger Rina Ronja Kari.
Flere foreninger, herunder Dansk Journalistforbund, Forfatterforeningen, Forlæggerforeningen og en lang række andre producentforeninger, har da også skrevet en fælles opfordring til EU-Kommissionen om at droppe harmoniseringen af ophavsretten, fordi det ifølge dem vil rive tæppet væk under digitale producenter i Danmark og dermed skade den kulturelle mangfoldighed.