EU: Blandede reaktioner på chokerende Trump-sejr - Folkebevægelsen mod EU Skip to content

EU: Blandede reaktioner på chokerende Trump-sejr

Donald Trumps chokerende valgsejr har medført reaktioner i hele Den Europæiske Union, som spænder fra begejstring til dyb skepsis. Valget af Trump skaber blandt andet tvivl om USA’s relationer til Europa, NATO’s fremtid og handelsaftaler, herunder TTIP.

Donald Trumps valgsejr har ikke vakt udelt begejstring i EU-toppen. Foto: Gage Skidmore via Wikimedia Commons
Donald Trumps valgsejr har ikke vakt udelt begejstring i EU-toppen. Foto: Gage Skidmore via Wikimedia Commons

Der er næppe nogen tvivl om, at EU-toppen helst havde set Hillary Clinton som USA’s 45. præsident. Alligevel tøvede EU’s ledende skikkelser ikke med at lykønske Donald Trump med valgsejren.

Trump har i løbet af sin valgkamp gjort det klart, at han ikke nødvendigvis vil fortsætte det tætte forhold til EU og Europa, som ellers har været normen for hans forgængere siden 2. verdenskrig. Der er især blevet skabt tvivl om NATO-samarbejdet, samt om handelsaftaler som TTIP.

Stærk kritik fra GUE/NGL

Folkebevægelsen mod EU’s gruppe i EU-parlamentet, GUE/NGL, gav i en officiel udtalelse udtryk for, at valget af Trump var udtryk for at hele ”sektioner af det amerikanske samfund er blevet socialt, politisk og økonomisk ekskluderet, og udnyttet af en selvtilstrækkelig elite.”

GUE/NGL’s præsident Gabi Zimmer skrev endvidere i sin udtalelse:

“Almindelige borgere i USA har derfor mistet troen på deres politiske system. Donald Trumps sejr er et nederlag for både republikanerne og demokraterne, og hans valgsejr burde fungere som en alarmklokke for at vække de europæiske demokratier til at forny indsatsen for at kæmpe for vores demokrati og social retfærdighed hver dag.”

>> Læs Gabi Zimmer / GUE/NGL-udtalelsen her

Invitation til Bruxelles

På den baggrund har EU Kommissionen og EU-Rådet både lykønsket Trump og inviteret ham til topmøde i Bruxelles ’hurtigst muligt’, så man kan ”udstikke kursen for et fremtidigt samarbejde mellem EU og USA de næste fire år.” Det skriver EU Observer.

”Vi vil gerne overbringe vores lykønskninger til dit valg som som USAs 45. præsident,” skrev EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker og Donald Tusk, der er formand for EU-rådet.

Juncker og Tusk understregede, at det er ”vigtigere end nogensinde at styrke de transatlantiske forbindelser” og samarbejde om klimaændringer, migration og anti-terror, samt om ”truslerne mod Ukraines suverænitet og territoriale integritet.”

”Styr på tingene”

EU-ledernes fremhævelse af netop Ukraine og klimaændringer som interesseområder er påfaldende, da Trump i løbet af valgkampen har udtrykt beundring for Ruslands leder Vladimir Puting, og har affejet klimaændringerne som en ”kinesisk opfindelse”.

Donald Tusk udtalte ifølge EU Oberserver, at de seneste måneders begivenheder, herunder især Brexit, skulle ses som en advarsel for alle, der tror på et liberalt demokrati.

”Dette betyder, at vi må få styr på tingene og genindføre en fornemmelse af styring, genindføre selvtillid, genindføre en følelse af orden,” sagde EU-lederen.

Forbeholden lykønskning fra EU-parlamentet

Præsidenten for EU-parlamentet Martin Schultz lykønskede også Donald Trump, men var samtidig mindre diplomatisk, da han omtalte sejren som et ”vanskeligt øjeblik i relationerne mellem EU og USA.” Det skriver Politico.eu.

Schultz kaldte Trumps valgsejr for et Brixt-lignende protestvalg. Han understregede, at den nyvalgte præsident fortjener EU institutionernes ”fulde respekt”, men sagde samtidig, at han håber om, at Trump vil ”respektere de fundamentale værdier i vores suveræne stater.”

Schultz bemærkede, at Trumps tone i sin sejrtale var forskellig fra valgkampen, hvor man hørte ting om ”protektionisme, og også bekymrende ting om kvinder, om minoriteter.” Han sagde også, at han var sikker på, at Trump som præsident vil blive en anden end Trump under valgkampen.

Statsledere udtrykker usikkerhed

Ifølge EU Observer tilbød den tyske forbundskansler Angela Merkel Trump et tæt samarbejde, men fremhævede samtidig at det skal ske på basis af fælles værdier.

”Tyskland og USA er forbundet af værdier: demokrati, frihed, respekt for loven og menneskelig værdighed uanset oprindelse, hudfarve, religion, køn, seksuel orientering og politiske holdninger,” sagde den tyske forbundskansler.

Merkels fokus på disse værdier kan ses som et udfald mod Trumps dybt kontroversielle og nedgørende kommentarer rettet mod blandt andre kvinder, samt etniske og religiøse minoriteter.

Storbritanniens premierminister Theresa May lykønskede ifølge The Guardian Trump i et personligt brev. Også May kom ind på fælles værdier:

”Storbritannien og USA har haft langvarigt og specielt forhold baseret på værdier som frihed, demokrati and forretning. Vi er og vil forblive stærke og tætte partnere inden for handel, sikkerhed og forsvar.”

Frankrigs præsident Francois Hollande var mere forbeholden og udtalte, at valget af Trump åbner ”en periode af usikkerhed.”

Hollande understregede samtidig, at det er nødvendigt, at folk er bekymrede over uro i hele verden, men at man ”må finde svar som kan overvinde folks frygt.”

Skotlands premierminister Nicola Sturgeon lykønskede Trump med sejren, men understregde samtidig, at det ikke var ”det resultat jeg havde håbet på.”

”Mange i USA og i resten af verden vil have en virkelig følelse af angst,” sagde hun.

Trump-sejr kalder på mere EU

I nogle EU-begejstrede lejre ses Trumps sejr som endnu en anledning til at kræve et tættere EU-samarbejde.

Den tidligere belgiske premierminister Guy Verhofstadt, der nu er leder af den liberale ALDE-gruppe i EU-parlamentet, kom ikke overraskende til den konklusion, at valget af
Trump må medføre mere EU.

“Dette er et wake-up call for de europæiske ledere,” sagde Verhofstadt. ” Vi kan ikke være afhængige af USA længere, vi må age styringen over vores egen skæbne. Europa skal få styr på tingene og sætte sine forskelligheder til side.”

Det yderste højre jubler

Den tidligere UKIP-leder Nigel Farage udtrykte ligeledes stor begejstring over resultatet, og så det som en ”dobbelt sejr” i forlængelse af Brexit. Hans tolkning af resultatet var dog stik modsat Verhoefstadts udlægning:

”Vi har set Brexit. Nu har vi set dette, og vær ikke overrasket over at se denne politiske revolution andre steder – måske i Europa næste år. Der er en generel følelse af, at der er behov for store fundamentale forandringer og virkelig demokratisk ansvarlighed,” sagde Farage.

Resten af det yderste europæiske højre har også udtrykt stor begejstring for Donald Trumps valgsejr.

Geert Wilders fra Holland skrev således på Twitter: ”Folket tager deres land tilbage. Det vil vi også gøre.”

Den franske Front National leder Marine Le Pen lykønskede i et tweet USA, Donald Trump og ”det frie amerikanske folk.”

Store ubekendte faktorer

Trumps sejstale var påfaldende afdæmpet i forhold til valgkampen, men tilbage står stadig store ubesvarede spørgsmål om hans politik vedrørende handelsaftaler, toldmure og NATO.

Dertil kommer Trumps flirteri med Putin, som EU ser på med stor bekymring i lyset af Ruslands attitude i forhold til Østeuropa, herunder invasionen af Ukraine.

Trump har udtrykt skepsis over for NATO og de europæiske landes uvilje til at bruge mere på militæret. Dette kan få USA til at spille en mindre aktiv rolle i Europa, hvilket igen kan medføre, at EU fremskynder planerne om en fælles EU-hær og øgede militærbudgetter i Europa.

(Kilder: EU Observer, Politico.eu, Huffington Post, The Guardian)

Back To Top