En sort dag for Danmark
Læserbrev i Morgenavisen Jyllands-Posten 21. december 2009
1/12 trådte EU’s Lissabon-traktat i kraft. Lissabon-traktaten er en ny ”grundlov” for Danmark, og den er nærmest identisk med EU-forfatningen, som blev forkastet af de franske og hollandske vælgere.
Lissabon-traktaten træder i kraft uden en dansk folkeafstemning. På trods af, at vi i Danmark har en tradition for at stemme om EU-traktater, og på trods af, at Danmarks grundlov forudsætter, at vi ikke kan afgive suverænitet uden en folkeafstemning, hvis ikke det støttes af 5/6 af Folketinget.
Den støtte var der ikke til Lissabon-traktaten.
Vi blev som borgere også snydt for en egentlig debat om Lissabon-traktaten, da bl.a. de to største partier, Venstre og Socialdemokratiet, i praksis afviste at diskutere traktatens indhold forud for seneste folketingsvalg.
De henviste til, at regeringens jurister først skulle vurdere, om Lissabon-traktaten medførte suverænitetsafgivelse.
I Danmark forsøger en gruppe borgere nu at få ret til at rejse en sag ved domstolene. Regeringens advokat afviser, at borgere har nogen retlig interesse i Lissabon-traktaten og derfor ikke bør have ret til at lægge sag an mod regeringen. På samme tid som regeringen mener, at traktaten er meget vigtig for Danmark og dermed for os som borgere.
Østre Landsret har støttet regeringens opfattelse af borgernes såkaldte søgsmålskompetence. Dvs. deres interesse i Lissabon-traktaten, og derfor er borgene nu nødt til at gå videre til Højesteret. At man overhovedet skal kæmpe for denne ret i Danmark er skandaløst.
Udvidet magt til unionen
Det er et stort problem for folkestyret, at en ny grundlov, som fremtidige folketing skal begrænses af, bliver indført uden en folkeafstemning. Lissabon-traktaten betyder, at EU kan bestemme med flertalsbeslutninger på en lang række nye områder, og unionen får både en præsident og en udenrigsminister.
Værst af alt – den nye traktat er skruet sammen på en måde, så unionens magt kan udvides uden nye traktatændringer.
1/12 var en sort dag i Danmarks historie. Det var den dag, du fik en ny grundlov uden at blive spurgt, og for manges vedkommende uden at de overhovedet vidste det.