En femte EU-undtagelse skal sikre sundhed og velfærd
EU-modstanden var uden tvivl tilstede over hele landet, da arbejdernes internationale kampdag blev fejret 1. maj. Ved mindst otte arrangementer kunne man møde Folkebevægelsen mod EU. Enkelte steder på talerstolen, som det var tilfældet med Søren Søndergaard, MEP for Folkebevægelsen mod EU, der er indbudt til at tale til Rød 1. Maj i Fælledparken og LO, S, SF og Enhedslistens fællesarrangement i Odsherred.
– De græske lønmodtagere står i en svær situation. Mod sig har de ikke bare EU, IMF og deres egen herskende klasse. Men uden egen valuta mangler de et vigtigt redskab til at kunne føre en anden økonomisk politik. I stedet ligger magten i Den europæiske Centralbank og i de store EU-lande. Det er i sandhed en græsk tragedie, sagde Søren Søndergaard i sin 1. maj-tale.
– Her i landet står vi heldigvis ikke i samme situation. Vi er ganske vist knyttet til euroen og har politisk forpligtet os til at underlægge os dens krav. Men vi har stadig vores egen valuta. Hvis vi ønsker det, så kan vi føre en anden politik. Det skyldes ikke magteliten i Danmark. Den havde med glæde også solgt ud af denne selvbestemmelsesret. Det skyldes ene og alene den danske befolkning, som i 1992, i 1993 og igen i 2000 stemte nej til indførelsen af euroen i Danmark.
MEP Søren Søndergaard kom også ind på de mange områder, hvor EU har en negativ indflydelse på befolkningens hverdag, så som kødklister, gift i babysutter og underbetaling af udenlandsk arbejdskraft. Til at imødegå det foreslog han indførelse af et femte forbehold.
– På enkelte af disse områder er Folketinget ved at vågne op. F.eks. har et flertal bestående af Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten pålagt regeringen at sige nej til gift i babysutter ”“ også selvom det er i modstrid med EU-lovgivningen. Det er godt, men ikke tilstrækkeligt. Vi har brug for en femte undtagelse. En undtagelse, som sikrer, at ethvert land har ret til at gå foran når det gælder fødevaresikkerhed, dyrevelfærd, arbejdsmiljø og lønmodtagerrettigheder, sagde Folkebevægelsen parlamentariker og fortsatte:
– Stillet overfor et sådant forslag vil EU selvfølgelig jamre. Og det er ganske rigtigt et brud med idéen om, at EU skal bestemme alt. Men i valget mellem menneskers sundhed og velfærd på den ene side og så EU’s regler på den anden, der må vi ikke være tvivl. Mennesker er vigtigere end markedet.
Ønsker I yderligere oplysninger, kan I kontakte:
Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, på mobiltelefon 40 45 38 49 / e-mail: soren@folkebevaegelsen.dk
Ib Roslund, informationschef for Folkebevægelsen mod EU, på mobil 20 16 65 67 / ib@folkebevaegelsen.dk
Folkebevægelsen mod EU, Tordenskjoldsgade 21, st.th., 1055 Kbh. K
Læs mere på Folkebevægelsens hjemmeside ”“ www.folkebevaegelsen.dk