EL-afstemning: Lille flertal mod egen opstilling
Torsdag eftermiddag offentliggjorde Enhedslisten resultatet af den vejledende urafstemning, som partiets over 9.200 medlemmer havde mulighed for at deltage i.
Afstemningen skulle tage stilling til et forslag om, at partiet bryder sin tradition for at støtte og opstille kandidater på den tværpolitiske EU-modstands lister (1994-2009 både Folkebevægelsen mod EU og JuniBevægelsen) i forbindelse med valg til EU-parlamentet og opstiller for selv i 2014. Forslaget går på, at opstillingen skal ske i et valgforbund med Folkebevægelsen, som Folkebevægelsen ikke har taget stilling til. Forslaget blev bakket op af ledelsen i Enhedslistens folketingsgruppe, som er delt på spørgsmålet.
722 af deltagerne i urafstemningen stemte ja til forslaget (47,47 pct.), 750 (49.31 pct.) stemte nej og 49 (3,22 pct.) afleverede blanke stemmesedler. Men spørgsmålet er ikke dermed endelig afgjort. Det sker først på Enhedslistens årsmøde den 26.-28. april.
Ja-siden opgiver ikke
Partiets ledelse opfatter det som dødt løb. Gruppeformand i Folketinget, Per Clausen, mener i følge Politiken ikke at de delegerede på årsmødet bør tage bestik af urafstemningen og stemme som det snævre flertal.
”Det er bevidst, at vi har lavet en vejledende afstemning. Den afstemning fungerer som en rådgivning til årsmødet, og på årsmødet træffer man så en beslutning. Der er en grund til, at urafstemningen skulle være vejledende”, siger Per Clausen i Politiken.
“Jeg håber, at vi tager debatten frem mod årsmødet. Afstemningen vidner om, at det er ikke en nogen nem konklusion”, siger gruppenæstformand, Pernille Skipper, til Danmarks Radio og havde helst set et ja.
“Jeg håber også, at det er den beslutning, som årsmødet træffer.”
Nej-siden kæmper videre
Partiets udenrigsordfører, Christian Juhl, har ikke samme opfattelse:
”Et flertal af Enhedslistens medlemmer fastholder traditionen med at stemme nej, når det gælder EU. Også når det gælder forslaget om at partiet selv stiller op. Der er et positivt resultat, idet en selvstændig Enhedsliste-opstilling kan få alvorlige konsekvenser for den brede EU-modstand via Folkebevægelsen”, siger Christian Juhl til pressen, men erkender, at sejren ikke dermed er sikret for modstanderne af en selvstændige EL-opstilling.
”Nu drejer det sig om at overbevise årsmødet om, at følge urafstemningen, der er vejledende. Jeg vil finde det besynderligt, hvis årsmødet går imod medlemmernes holdning, – omend marginen er lille.”
”Jeg er glad og lettet. Det er det bedste resultat for EU-modstanden. Hvis årsmødet når frem til samme resultat som urafstemningen betyder det, at EU-modstanden står samlet, og det vil sikre et flot valg til Folkebevægelsen mod EU”, siger Jakob Lindblom fra Enhedslistens hovedbestyrelse til Arbejderen.
Læs mere:
Enhedslisten: Resultat af urafstemningerne ”“ klik her!
Danmarks Radio: EL’s medlemmer siger nej til EU-parlamentsvalg – klik her!
Information: Dødt løb om Enhedslistens opstilling til EU ”“ klik her!
Arbejderen: Enhedslistens medlemmer afviser EU-opstilling ”“ klik her!