EU og velfærd
EU har stor indflydelse på velfærden i medlemslandene. Det sætter den nordiske og universelle velfærdsmodel under pres.
120 millioner europæere lever på grænsen til fattigdom. 27 millioner er blevet kastet ud i arbejdsløshed. I nogle lande står over halvdelen af de unge uden arbejde.
Den økonomiske krise kastede Europa ud i store problemer. EU’s svar på krisen har været en nedskæringspolitik, der indtil videre er slået fejl og kun har gjort ondt værre.
I Danmark er vi historisk kommet igennem økonomiske kriser ved at investere store summer penge i vores fælles velfærd, infrastruktur og energi.
Derigennem har vi skabt velstand og jobs. Men siden Danmark tiltrådte EU’s finanspagt, er det ikke længere tilladt at foretage store investeringer for at skabe arbejdspladser.
Vi er nødt til at bryde med EU’s økonomiske politik, hvis vi skal få bugt med arbejdsløsheden i Danmark såvel som i resten af Europa.
EU dikterer en stram økonomisk politik, der fører til velfærdsnedskæringer i danske kommuner. Men det er ikke rimeligt, at EU skal befale antal pædagoger i vores børnehaver, lønnen til sosu-assistenten, som tager sig af vores bedsteforældre, eller hvordan vi bedst skaber arbejdspladser.
Det bør være op til os selv.
På samme måde skal EU ikke kunne tvinge Danmark – eller andre medlemslande – til at privatisere mere og mere velfærd og sælge fra fællesskabet til private virksomheder.
Det bør også være op til os selv – regnedrengene i EU skal ikke have lov at lege købmand med dansk velfærd.
>> Læs mere: Fakta – Sådan påvirker EU velfærden