Det lærte vi om EU i året der gik
Hvordan var 2018 i EU? Rina Ronja Kari giver sit bud på nogle af årets mest fremtrædende sager.
Af Rina Ronja Kari, medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU
2018 vil måske ikke gå over i historiebøgerne som det allermest skelsættende i EU, men der er dog sket ganske mange vilde ting alligevel. Vi er f.eks. blevet lovet – eller truet med – oprettelsen af en egentlig EU-hær, parlamentarikerne vælter sig i goder og ja, så fik vi menneskelige billeder på bagsiden af EU’s indre marked.
Her er 3 historier, som jeg med sikkerhed vil huske:
Chauffører i slumlejre
I september besøgte jeg en slumlejr i Padborg. Her boede mellem 50 og 250 filippinske lastbilchauffører, der var ansat via Polen til en løn på cirka 15 kroner i timen. Deres indkvartering var en slumlejr med umenneskelige vilkår, og deres rettigheder var stort set ikke eksisterende.
Historien blev bredt dækket, læs for eksempel mere hos Ekstra Bladet her .
Nu skulle man jo tro, at sådan en historie ville få øjnene op selv hos EU-eliten. Men ak nej. De nye regler, som er på vej igennem EU-systemet for netop lastbilchauffører, er under voldsomt pres, og det er langt fra sikkert, at der bliver sat en stopper for finten med at hente arbejdere fra 3. lande til EU via for eksempel Polen og så aflønne dem til nærmest ingenting.
Det er bagsiden af EU’s indre marked og der er ikke rigtig lyst til at gøre noget ved det i EU.
Penge, penge, penge
Som EU-parlamentariker får jeg – ud over løn og meget andet godt – ca 32.000 kroner hver måned til at dække kontorhold i Danmark. Pengene er skattefrie, da det ikke er meningen, at jeg skal stikke dem i egen lomme. Faktisk er der nogle regler for, hvad jeg må bruge pengene på.
Der er bare absolut ingen kontrol eller gennemsigtighed i EU-systemet. Den eneste gang jeg har haft kontakt med EU-parlamentet om ‘blyantspengene’ var da jeg skrev under på, at det var mit kontonummer på en seddel.
Ingen opfølgning, ingen kontrol. Faktisk kræves det ikke engang, at jeg gemmer bilagene for, hvordan jeg bruger pengene.
Jeg fremlægger dem naturligvis selv – frivilligt. Men jeg er én af de få. Derfor har vi forsøgt at få nye regler på plads. Men i sommer besluttede parlamentets bestyrelse, at der ikke skal strammes op. Det eneste de vil gå med til, er en opfordring om at holde pengene på en anden konto end ens private lønkonto.
For at gøre ondt værre: Bestyrelsen traf beslutning med hemmelig stemmeafgivelse. Vi må altså ikke få at vide, hvem der stemte hvad. Forslaget de stemte om, det er også hemmeligt. Vi må ikke engang få at vide, hvilke forslag der lå på bordet.
Så meget for åbenhed i EU-systemet. Se mine regnskaber her.
Kommer der en EU-hær?
I mange år har vi fået at vide, at EU’s samarbejde på det militære område kun er et samarbejde. Og at der ikke vil komme en hær.
Men nu har tonen fået en anden lyd. Både Frankrigs præsident, Macron, og Tysklands Kansler, Merkel, har de seneste måneder været helt klare i spyttet; De ønsker en egentlig EU-hær.
Danmark har heldigvis en militær undtagelse, og derfor kommer vi ikke med i EU-hæren uden at borgerne bliver spurgt. Vi får chancen for at sige nej. Det kan man næppe sige om mange andre borgere i EU.
Men 2018 har naturligvis budt på endnu flere historier om et EU-system, der er langt væk fra borgerne. Tag et kig på min youtube-kanal, hvor der er endnu flere historier.
2019 bliver et skæbneår
Vi ved naturligvis ikke, hvad fremtiden bringer. Men EU er med fuld fart på vej mod en endnu stærkere union, som bestemmer endnu mere. I 2019 kommer der både en skæbnedag med BREXIT, som skal træde i kraft d. 30. Marts, og med EU-parlamentsvalg, hvor borgerne får mulighed for at sammensætte parlamentet noget anderledes. Og så alt det, som vi ikke kan forudsige endnu.
Lad os sige farvel til 2018. Men ikke glemme: EU opruster og stiler mod at blive en militær supermagt, et EU uden gennemsigtighed og som spilder skatteborgernes penge, og et EU, der med sin politik er med til at skabe slavelejre og urimelige arbejdsforhold.
Lad os gå ind i 2019 med kampgejst og se frem mod EU parlamentsvalget i maj. Lad os tage magten tilbage sammen.