Danske MEP’ere kritiserer valgreform
ALTINGET.DK: [uddrag] EU-parlamentariker og medlem af parlamentets forfatningsudvalg Andrew Duff fra det EU-begejstrede britiske parti liberaldemokraterne er kommet med et forslag til reform af reglerne i forbindelse med valg til EU-parlamentet.
Forslaget er kontroversielt, da det lægger op til, at der skal skabes 25 nye pladser, som alle skal vælges på en fælles europæisk valgliste på tværs af nationale grænser. Duff vil gøre de europæiske politiske partier i parlamentet til rigtige politiske partier i stil med dem, der findes i medlemslandene.
Folkebevægelsens MEP Søren Søndergaard er meget kritisk overfor forslaget og taler om føderale tendenser i forslaget. De ekstra 25 paneuropæiske mandater vil kun gøre den danske repræsentation i dårligere end i dag, mener han.
“Man vil selvfølgelig prioritere kandidater, der kan trække stemmer i de store lande, da disse jo har flere vælgere. Og det vil typisk være kandidater fra netop de store lande. Det vil sige, at det i praksis betyder flere mandater til England, Frankrig og Tyskland især. Og det er udemokratisk.arlamentet endnu længere fra vælgerne”, siger Søren til Altinget.dk/eu og tilføjer:
“Der er ingen organisk forbindelse mellem vælgere og de valgte. Man kan jo ikke møde op på et vælgermøde eller en generalforsamling og holde folk i ørerne. Det vil kun bidrage til at fjerne Europa-Parlamentet endnu længere væk fra folket. Derfor er det efter min mening et fuldstændigt uacceptabelt forslag,” siger Søren Søndergaard.
MEP Morten Løkkegaard fra Venstre og MEP Margrethe Auken fra SF er generelt set mere positive overfor forslaget, men er dog klart bekymrede for, at kun de store lande vil få flere mandater.
“Hvis man kan skrue forslaget sådan sammen, at det ikke kun er de store lande, der har en chance, så vil jeg støtte forslaget. Det vil være godt, hvis man kunne få vælgerne til at tænke mere europæisk,” siger Margrete Auken til Altinget.dk/eu.
Læs hele artiklen på Altinget.dk/eu – klik her!