Budget-eksplosion truer bæredygtig energi
I over et halvt hundrede år har forskere eksperimenteret med mulighederne for at få gavn fusionsenergi. Det er endnu ikke lykkedes, og i følge dagbladet Information vurderer fusionsorskerne, at der vil mindst 50 år mere før verden vil se ey kommercielt fusionskraftværk.
EU har ikke desto mindre postet mange milliarder euro i et storstilet forskningsprojektet kaldet ITER sammen med USA, Rusland, Kina, Japan, Indien og Sydkorea. Projektet blev påbegyndt allerede i 1985, men har især vokset sig stort i de senere år med bl.a. opførelsen af stort forsøgsanlæg i Cadarache i Frankrig.
ITERs økonomi er imidlertid mildt sagt løbet løbsk. Et budget på 5,9 milliarder euro, hvoraf EU skulle bidrage med 2,7 milliarder, er sprunget. Det koster i stedet omkring 16 milliarder euro, hvoraf EU skal levere 7,2 milliarder kroner. Kommissionen foreslog i foråret, at EUs medlemslande skulle dække merudgiften ind, hvilket blev afvist. Nu foreslår en arbejdsgruppe fra Rådet, at pengene bl.a. skal tages fra midler, der egentligt er afsat til forskning i bæredygtig transport og energi.
Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, ønsker klarhed i sagen og har skrevet til EU-Kommissionen:
– Hvert år har de videnskabsfolk, der er involveret i forskningsprojektet, udsat tidspunktet for opstillingen af den første prototype. Hvor mange millioner euro har forskning af denne art hidtil modtaget fra Kommissionen? spørger Søren Søndergaard blandt andet.
– Hvor mange midler er gået til ITER? Hvornår forventer Kommissionen, at den første prototype til energiproduktion vil stå klar?
ITER-projektet er på dagsordenen, når Folketingets Europaudvalg mødes fredag i denne uge.
Læs Søren Søndergaards spørgsmål til EU-Kommissionen – klik her!
Læs dagens artikel i Information – klik her!
Læs om ITER på projektets egen hjemmeside – klik her!