Advokat: CETA vil medføre afgivelse af dansk suverænitet
CETA-aftalen med Canada vil medføre dansk suverænitetsafgivelse, og derfor skal handelsaftalen ifølge Grundloven vedtages med 5/6 flertal i Folketinget eller ved en folkeafstemning.
CETA-handelsaftalen vil medføre afgivelse af dansk suverænitet, og derfor kan aftalen hverken vedtages af EU eller ved et almindeligt flertal i Folketinget. Det meddeler advokat Georg Lett fra advokatfirmaet LETT i et notat til TTIP-netværket.
CETA skal således vedtages et flertal på 5/6 i Folketinget. Hvis man ikke kan opnå dette flertal, så kan aftalen kun vedtages ved en folkeafstemning.
Ifølge TTIP-netværket fremgår det af notatet, at det springende punkt er CETA-aftalens særlige voldgiftmekanisme ISDS (Investor-to-State Dispute Settlement).
ISDS kan bruges af virksomheder og investorer til at sagsøge regeringer og stater, hvis lovgivning og regler forhindrer indtjening.
Sagsanlæg mod miljølove
Der er adskillige eksempler på, at firmaer har anvendt ISDS til at få erstatning for nye miljølove, som har påvirket firmaets indtjening. Som et konkret eksempel nævner TTIP-netværket, at den det Canadiske selskab TransCanada i juni anlagde sag mod USA under den nordamerikanske handelsaftale NAFTA.
Transcanada kræver en erstatning på 15. mia. USD, fordi USA ikke ville give tilladelse til, at selskabet anlagde rørledningen Keystone XL. Denne pipeline skulle transportere råolie udvundet af tjæresand fra den canadiske delstat Alberta og hele vejen ned til den Mexicanske Golf i Texas.
Virksomheder fra USA og Canada er meget drevne i denne type sagsanlæg, og netop på den baggrund vil CETA- og TTIP-aftalerne kunne få vidtrækkende konsekvenser for Danmark og andre aftalelande.