Årets nordiske Folkerigsdag: “Giv Norden en chance”
Af Jesper Morville, medlem af Folkebevægelsen mod EU’s landsledelse og formand for Frit Norden Danmark
Imod hårde odds lykkedes det også dette efterår at gennemføre det årlige nordiske græsrodstræf, Nordisk Folkerigsdag. Det foregik 11.-13. september på den Nordiska Folkhøgskola i Kungaelv, nord for Gøteborg.
Årets tema var “Alternativer til EU – giv Norden en chance”.
De årlige folkerigsdage er en nu 30 år gammel tradition, startet af de nordiske Frit Norden-organisationer. De foregår på skift i de forskellige nordiske lande, fra det arktiske Nordnorge og Island til Thy.
I år var mødet arrangeret i samarbejde med de tre skandinaviske nej-til-EU organisationer, Folkebevægelsen, den svenske Folkrørelsen Nej till EU og norske Nei til EU.
Alle corona-regler overholdtes, og mødet var så velbesøgt som det var muligt.
Blandt oplægsholderne var vores formand Susanna Dyre-Greensite og forretningsudvalgsmedlem Lave K. Broch. Lave talte om modeller for et nordisk statsforbund – et samarbejde, der netop ikke er en centraliseret forbundsstat; og Susanna præsenterede Folkebevægelsens arbejde og nuværende prioriteringer.
Ud over dem talte en bred vifte af engagerede oplægsholdere fra Norge, Sverige og Island; mange via videolinks. Bl.a. fortalte Henrik Overgaard Nielsen, tidligere medlem af EU-parlamentet for Brexit-party, om erfaringerne fra Brexit-afstemningen og betydningen for det nordiske alternativ, og den svenske samfundsdebattør Jørgen Bengtson talte om erfaringer fra det eksisterende samarbejde og de nordiske landes fælles styrke økonomisk og politisk.
Der var også gode kulturelle indslag af bl.a. en norsk-dansk sangtrio fra højskolens teaterlinie.
De fleste af oplæggene kan ses på video på Frit Nordens hjemmeside: www.fritnorden.dk.
Her kan man også læse om de forrige års folkerigsdage, der har behandlet temaer som “Nordiske løsninger på globale udfordringer – småbrugernes rolle i fremtidens nordiske levnedsmiddelsforsyning” og “Norden efter EU og livet efter væksten”. Og den gode mødetradition skal nok fortsætte i 2021.