EU-Parlamentet er positivt over for hurtig dansk Europol-aftale
EU-Parlamentets retsudvalg gav tirsdag 24. januar udtryk for støtte til den danske særaftale om Europol. Man vil også gennemføre en hurtig proces, så aftalen bliver godkendt inden 1. maj, hvor Danmark må forlade Europol.
Det danske nej ved folkeafstemningen i december 2015 om at afskaffe retsforbeholdet betød også, at Danmark må forlade Europol 1. maj i år, når det europæiske politisamarbejde bliver overstatsligt.
Norge+ aftale
Imidlertid har EU-Parlamentets retsudvalg har vist sig meget positive over for at gennemføre den samarbejdsaftale, som EU-Kommissionen har tilbudt Danmark. Det skriver Jyllandsposten.
>> Se hovedelementerne i Danmarks Europol-aftale
Den nye danske samarbejdsaftale om Europol er ikke så omfattende som det hidtidige samarbejde, men den giver omvendt Danmark mere gunstige vilkår end andre lande som eksempelvis Norge, fordi Danmark er medlem af både EU og Schengen.
Dermed opnår Danmark præcis den type aftale, som Folkebvægelsen mod EU bebudede, at man ville kunne opnå inden folkeafstemningen I 2015.
”Ingen drama”
»Der bliver ingen drama,« udtalte formanden for retsudvalget Claude Moraes ifølge Jyllandposten.
»Det var nogle ret positive kommentarer. Vi er meget bevidste om, at det her handler om operationel sikkerhed. Det tager vi alvorligt. Og jeg er overbevist om, at det her bliver ikke et problem,« sagde Moraes.
Udvalgsformanden påpegede dog, at han ikke kan forudsige de endelige høringssvar.
Høringsret og hurtig proces
Europol-aftalen er dog ikke afhængig af EU-Parlamentets godkendelse, da det i sidste ende er de øvrige 27 EU-lande der skal sige god for aftalen.
Men da Parlamentet har høringsret, er det vigtigt at denne høringsproces forløber hurtigt, så Danmark ikke ryger ud af Europol inden da, og dermed bliver et ’sort hul’ i forhold til europæisk politisamarbejde.