Græske strejker mod EU-nedskæringer
Torsdag den 11. februar samles EUs regeringsledere i Bruxelles til krisemøde om EUs og ikke mindst eurozonens økonomiske problemer, hvor situationen i Grækenland er en af de mest brandfarlige.
Eurolandet Grækenland har et offentligt underskud på 12,7 pct. af BNP (bruttonationalproduktet) og en statsgæld på 112 pct. af BNP. Eurozonens tillader højst offentligt underskud på 3 pct. og højst en statsgæld på 60 pct. EU har tidligere meddelt den græske regering, at den må tage de nødvendige skridt.
Tidligere i denne uge meddelte EU-Kommissionen, at den er tilfreds med regeringens forslag om bl.a. nedskæringer i offentligt ansattes lønninger, voldsomme sociale nedskæringer og hævelse af skat og moms.
To generalstrejker
Græsk fagbevægelse er til gengæld stærkt utilfreds med regeringens EU-påvirkede planer. Allerede 17. december mobiliserede de mere militante fagforeninger i PAME til strejker og store demonstrationer, der blev gennemført i 63 byer rundt om i landet. I Athen deltog 15.000 i en stor demonstration. Og i denne uge nedlagde de ansatte i den græske skatteforvaltning deres arbejde.
Nu opfordrer den græske samarbejdsorganisation for offentligt ansattes fagforeninger ADEDY til 24 timers generalstrejke onsdag den 10. februar. Den støttes af PAME, der denne gang venter at protesten markeres i 92 byer.
Samarbejdsorganisationen for privatansattes fagforeninger GSEE har meddelt, at den også vil gennemføre en landsdækkende 24 timers generalstrejke, som formentlig bliver onsdag den 24. februar eller torsdag den 25. februar.
– Hvis planen viser sig at være skrevet af efter Bruxelles-bureaukraternes monetaristiske, neoliberale synspunkter, vil vi reagere, og vi vil starte med en strejke i de første ti dage af februar, sagde GSEE`s talsmand Stathis Anesti allerede for en måned siden.