fbpx Skip to content

Stop TiSA: Ny handelsaftale vil privatisere din velfærd

I dag stemmer EU-parlamentet om deres indstilling til en ny handelsaftale, som vil betyde omfattende privatiseringer af centrale velfærdsområder som uddannelse, sundhed og offentlig transport.

EU-toppen må ikke slippe afsted med at privatisere vores velfærd hen over hovedet på os!
Rina Ronja Kari

Det drejer sig om TiSA (Trade in Services Agreement), en handelsaftale mellem EU, USA og 21 andre lande, som har til formål at markedsgøre den globale handel med serviceydelser.

Ligesom TTIP

Ligesom frihandelsaftalen TTIP mellem EU og USA, rummer TiSA en lang række problemer, der skaber bekymring blandt fagforeninger og sociale bevægelser over hele verden.

Den er blandt andet skruet sådan sammen, at landenes regeringer ikke kan tilbagerulle privatiseringer af serviceområder, når aftalen først er indgået ”“ men til gengæld kan de godt privatisere nye områder – de såkaldte standstill- og ratchet-klausuler.

Forhandlingerne tager samtidig afsæt i en såkaldt negativ-liste, hvor alle serviceområder som udgangspunkt er med i aftalen, og parterne så skal melde aktivt ind, hvilke områder, de vil have taget ud.

Det betyder også, at alle fremtidige serviceområder automatisk er markedsgjort.

Opstår der nye sektorer inden for eksempelvis it, er de altså fra fødslen markedsgjort og kan ikke i fremtiden gøres offentlige igen.

Forhandlingerne om TiSA er mørklagte, og hverken journalister eller andre borgere kan få adgang til de centrale dokumenter. De kritiske oplysninger om aftalen, der er sluppet ud, er kun kommet til offentlighedens kendskab, fordi enkelte dokumenter er blevet lækket gennem Wikileaks.

>> Se de lækkede dokumenter her

Vil stoppe tvangsprivatisering

Folkebevægelsen mod EU har sammen med resten af gruppen GUE/NGL stillet en række ændringsforslag til aftalen, som skal til afstemning i dagens plenar-samling.

Det er blandt andet et krav om, at arbejdstagerrettigheder bliver skrevet ind i aftalen og om at ændre de to klausuler, der betyder, at alle områder som afsæt er privatiserede og at privatiseringer ikke kan rulles tilbage. Det er også et krav om, at aftalen skal bygge på en positiv-liste i stedet for en negativ-liste, så kun de områder, landene aktivt selv udvælger, kommer med og bliver markedsgjort.

Der er dog ikke meget håb for, at ændringsforslagene bliver vedtaget, da de tidligere er blevet afvist af det udvalg, som behandler TiSA-forhandlingerne.

Det har fået Rina Ronja Kari og de 51 andre parlamentsmedlemmer fra GUE/NGL på barrikaderne.

Når EU-parlamentet mellem 10 og 12 i dag diskuterer aftalen, går MEP’erne fra gruppen sammen om fælles aktion på de sociale medier for at lægge maksimalt pres på resten af parlamentet.

“Det er afgørende vigtigt, at befolkningen, fagbevægelsen og de sociale bevægelser i medlemslandene tager del i kampen mod handelsaftaler som TiSA, TTIP og CETA. Vi håber at dagens aktion kan være med til at gøre opmærksom på de enorme konsekvenser, som aftalerne vil få for vores faglige og demokratiske rettigheder. EU-toppen må ikke slippe afsted med at privatisere vores velfærd hen over hovedet på os,” siger Rina Ronja Kari.

_______________________________________________________________________

Vær med i cyberaktionen mod TiSA!

Del Folkebevægelsens opslag på de sociale medier eller lav dine egne med hashtagget #StopTiSA når EU-parlamentet diskuterer aftalen i dag mellem 10 og 14.

Så er du med til at lægge maksimalt pres på parlamentet!

Følg Folkebevægelsen mod EU her:

Følg Rina Ronja Kari her:

Back To Top