EU-Parlamentet lægger sig fladt ned: Ny aftale om Europol er en realitet
I går lykkedes det de forskellige forhandlingsparter i EU, at nå til enighed om en ny Europolaftale. Parterne stod ellers tidligere langt fra hinanden på en række områder.
Områder som demokratisk kontrol med Europol og særligt udveksling af personfølsomme informationer med private virksomheder var genstand for uenighed.
EU-parlamentets forhandlere var i udgangspunktet kritiske overfor at dele personlig data med private virksomheder, som leverer tjenester på internettet.
Efter terrorangrebet i Paris, har EU-parlamentets forhandlere med bl.a. Morten Helveg i spidsen dog glemt alt om frihedsrettigheder og demokratiet. Første og sidste forhandlingsrunde, efter angrebet i Paris, endte med en aftale hvor EU-parlamentet ikke fik meget igennem.
Personlige informationer kan deles med private aktører og Europol skal nu kontrolleres af en passiv enhed (joint parliamentary scrutiny group), der reelt ikke har mulighed for at stille Europol til ansvar overfor menneskerettigheder og retsprincipper.
Rina Ronja Kari for Folkebevægelsen mod EU ser det som endnu et nederlag for demokratiet i EU:
”Endnu engang må demokratiet tage én for holdet når EU udvider sine kompetencer til nye områder. Jeg finder det foruroligende, at et nyt Europol med udvidede beføjelser ikke skal underlægges reel demokratisk kontrol og at personlige informationer nu kan deles med private virksomheder.” siger Rina.