EU nedsætter studenterorganisation uden at inddrage studerende
I sidste uge nedsatte EU-Kommissionen en ny paraplyorganisation ved navn Erasmus+ Students and Alumni Association (ESAA). Organisationen skulle efter sigende have til hensigt at varetage de europæiske studerendes interesser.
Der er dog et lille problem: Kommissionen har selv udvalgt, hvilke organisationer der skal repræsenterer de studerende.
Dette betyder – vel ikke overraskende – at ingen uafhængige organisationer er inviteret til at deltage i den nye paraplyorganisation.
I stedet er tre af de fire inkluderede organisationer (Erasmus Mundus Students and Alumni Association, Erasmus Student Network og OCEANS network) blevet grundlagt af EU-Kommissionen.
Den fjerde og sidste organisation, garagErasmus, er drevet af erhvervsinteresser og koordinerer i dag dens aktiviteter med Kommissionen.
Kari: Ærgerligt tiltag
Det er altså åbenlyst, at ESAA-organisationen er blevet etableret for at varetage Kommissionens og erhvervslivets egne interesser. Ikke de studerendes.
Og det er virkelig ærgerligt, påpeger medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, Rina Ronja Kari.
“Hvis EU rent faktisk var en demokratisk institution, ville uafhængige studenterorganisationer, som for eksempel den Europæiske Studenterforening, blive inviteret med til bords, når emnet falder på de studerendes vilkår. Men det er åbenlyst, at kommissionen ikke ønsker en bred og åben diskussion med de berørte aktører,” siger hun.
Det bliver endnu mere ærgerligt af, at organisationen er linket til Kommissionens nye låneordning for kandidatstuderende, der ligeledes blev lanceret i sidste uge.
Låneordningen er blevet højlydt kritiseret af den Europæiske Studenterforening (ESU), som mener, at kommissionen ikke tager højde for den høje arbejdsløshed blandt unge.
I stedet peger foreningen på, at ordningen vil føre til højere gæld blandt unge arbejdsløse nyuddannede og kan tvinge de unge til at flytte til de byer og regioner som har de højeste lønninger – en såkaldt “hjerneflugt” fra de mindre udviklede områder.
I forvejen svært
Også ROPA, et nyetableret og EU-kritisk ungdomsnetværk, kritiserer Kommissionens nye studenterorganisation.
“Det er i forvejen virkelig svært for unge mennesker at se dem selv repræsenteret i EU, og dette er blot endnu et tegn på, at EU isolerer beslutningsprocesserne fra befolkningerne,” lyder det fra ROPA.
Den Europæiske Studenterforening er en paraplyorganisation bestående af 47 studenterforeninger fra 39 forskellige lande.
Læs mere om organisationen og EU-Kommissionens lancering her: http://www.esu-online.org/news//6001/Only-students-speak-for-students/