Draghi doper finansmarkederne
Den Europæiske Centralbank vil sende 60 nye milliarder euro ud om måneden i programmet til opkøb af statsobligationer.
Flere økonomer har allerede luftet deres bekymring om Draghis økonomiske medicin.
Rina Ronja Kari er på nogenlunde samme linje og mener, at ECB’s nye tiltag vidner om desperation.
“Draghi giver nu de europæiske finansmarkeder en dopingindsprøjtning som følge af en enorm desperation over den europæiske økonomi. Doping er som bekendt farlig og der er også meget sandsynligt, at ECB’s dopingkur ikke er den rigtige for økonomien. Der er i sig selv ikke noget galt med quantitative easing, men i den nuværende situation er det den forkerte medicin,” siger Rina Ronja Kari.
Stagnation er enorm
Det er nemlig ikke bankernes likviditet, den er gal med i Europa. Det er den økonomiske spændetrøje, som EU har tvunget medlemslandene i, der kvæler al forbrug og efterspørgsel.
“Draghi vil pumpe milliarder ind i bankerne. Men der er allerede i dag et stort likviditetsoverskud på finansmarkederne. Problemet er, at banker ikke vil låne penge ud til den produktive sektor som små og mellemstore virksomheder. Det vil dagens dopingindsprøjtning ikke ændre på. En devaluering af euroen kan aldrig opveje den manglende efterspørgsel og stagnation i økonomien,” siger Rina Ronja Kari.
EU kvæler forbrug
“Det egentlige problem er, at EU har dræbt al efterspørgsel, forbrug og offentlige investeringer gennem en fanatisk sparekur i flere år. Det har fået både banker og forbrugere til at beholde pengene i lommerne. Det, der er brug for, er massive investeringer direkte i medlemslandene for eksempel gennem Den Europæiske Investeringsbank.”
Der er dog kun en løsning, der for alvor kan hjælpe den europæiske økonomi tilbage på fode.
Og det er et opgør med EU’s nedskæringsdiktat.
“Frem for alt er der selvfølgelig behov for, at EU anerkender, at sparekursen har spillet fallit og derfor løsner landenes nedskæringslænker,” siger Rina Ronja Kari.