EU skal ud af kommunerne
Hvert andet punkt på møderne i landets kommunalbestyrelser er påvirket af EU. Det viser en analyse fra KL’s magasin Momentum. Det er alt for meget, mener byrådsmedlem i Svendborg og medlem af KL’s bestyrelse, Jesper Kiel.
– Det er efterhånden sådan, at man burde stille op til Europaparlamentsvalget, hvis man gerne vil påvirke udviklingen i sin kommune. Sådan burde det jo ikke være, så der er et stort behov for at få rykket magt tilbage til kommunerne fra både Christiansborg og EU, siger Jesper Kiel (EL).
Han har selv oplevet at løbe ind i EU-muren. I Svendborg ville byrådet udelukke det kontroversielle firma G4S fra at byde på kommunens opgaver. Men på grund af EU’s udbudsregler kan Svendborg ikke boykotte firmaet, der er kendt for at løse opgaver i de besatte områder i Palæstina.
Reglerne tvinger kommunerne til at sende alle større opgaver i EU-udbud. Det er meget omfattende og kommunerne bruger store summer på jurister, i forsøget på at sikre klausuler om ordentlige løn- og arbejdsforhold. Samtidig betyder processen ofte, at små, lokale firmaer bliver afskåret fra at få opgaverne.
Jesper Kiels kritik bakkes op af spidskandidaten for Folkebevægelsen mod EU.
– EU skal ud af kommunerne. Det er jo et kæmpe demokratisk problem, når de politikere borgerne vælger lokalt, har så utrolig lidt indflydelse Den udvikling skal selvfølgelig vendes, så kommunalbestyrelserne igen får redskaber til for eksempel at forhindre social dumping, når folkeskolen skal renoveres og sige nej tak til firmaer, de ikke ønsker at samarbejde med.