Toppen vil af med militærundtagelse
Center for Militære Studier på Københavns Universitet har offentliggjort en ny rapport, hvor forskere har stillet en rækek spørgsmål til eksperter, meningsdannere, embedsfolk og politikere med særlig indsigt i sikkerhedspolitik ”“ og 82 pct. af de i alt 288 adspurgte svarer, at Danmark skal af med sin militære undtagelse.
Rapporten viser dermed en stor forskel på holdningen mellem toppen af Danmark og den almindelige befolkningen på dette spørgsmål ”“ sådan som der også er på mange andre EU-områder.
Indenfor de seneste par år har den militære undtagelse fået størst vælgermæssig medvind i en måling fra Greens Analyseinstitut, som Børsen offentliggjorde 2. februar sidste år. Her sagde 55 pct. ja til afskaffelse af den militære undtagelse, mens 35 pct. sagde nej.
I december 2012 offentliggjorde Altinget.dk en måling foretaget af A&B Analyse, hvor kun 34,8 pct. ville afskaffelse undtagelsen, mens 46,5 pct. ville bevare den.
Og i oktober 2012 offfentliggjorde Berlingse en måling foreatget af TNS-Gallup, hvor 37 pct. ville afskaffe undtagelsen, mens 38 pct. ville bevare den.
Men blandt eksperter, polikere og embedsfolk er billedet altså anderledes.
”Der er bred enighed om, at det er problematisk for Danmark ikke at kunne deltage militært i EU-regi, fordi det helt konkret skaber en del begrænsninger i forhold til den generelle hensigt med dansk udenrigspolitik,” forklarer seniorforsker Kristian Søby Kristensen fra Center for Militære Studier i Jyllands-Posten.
Det fremgår ikke af artiklen i Jyllands-Posten om centeret også har spurgt om folkeafstemninger er problematiske…