EU-USA aftale truer sundhed, miljø og demokrati
I forbindelse med forhandlingerne om den såkaldte ”frihandelsaftale” mellem EU og USA støtter EU-Kommissionen et forslag, der vil multinationale virksomheder vidtrækkende beføjelser til at sagsøge regeringer i EU, der vedtager offentlige politikker som kan anses for at “diskriminere” mod frihandel. En lang række NGO’er advarer om, at lignende handelsaftaler andre steder i verden har resulteret i, at lande blev sagsøgt for at vedtage politikker i befolkningen almene interesse – såsom foranstaltninger mod rygning – fordi de blev anset for at straffe udenlandske investorer.
Omkring 350 organisationer fra hele verden – herunder Greenpeace, Verdensnaturfonden, NOAH, Afrika Kontakt og ATTAC – har skrevet et fælles brev til de europæiske og amerikanske handelsforhandlere og krævet fjernelse af en såkaldt iinvestor-state dispute settlement (ISDS) proces fra den endelige aftale.
“ISDS er en ensrettet gade, hvo virksomheder kan udfordre regeringens politik, men hvor hverken regeringer eller enkeltpersoner får samme rettigheder til at holde virksomheder ansvarlige,” hedder det i brevet. De vurderer, at det får uheldige konsekenser landenes mulighed for at vedtage love på ikke mindst sundheds- og miljøområdet.
Den britiske avis The Independent fortæller, at den såkaldte ISDS-proces også vækker bekymring hos flere britiske politikere:
”Det er svært at se, hvordan dette ikke vil sætte suveræniteten seriøst på spil for den britiske regering og vores retssystem. Uenigheder mellem virksomheder og lovgivere bør altid afklares af britiske domstole”, siger det konservative parlamentsmedlem Zac Goldsmith i avisen.
Caroline Lucas, parlamentsmedlem for De Grønne, vurderer at det vil ”vælte flere årtiers love og regler, der er vedtaget gennem demokratiske processer på begge sider af Atlanten.”
Læs mere hos:
The Independent ”“ klik her!
Euractiv.com ”“ klik her!