Bankunionen: Afgørende gennembrud i forhandlinger
“Afgørende gennembrud”. Således udtalte EU’s økonomikommissær, Olli Rehn, efter nattens forhandlinger mellem eurozonens finansministre.
I nat nåede eurozonens finansministre et kompromis om et af bankunionens helt store diskussionsemner.
Der er tale om den såkaldte ‘fælles indskydergarantifond’. Den fælles indskydergarantifond skal dække over tabene, når en bank kommer i problemer (en backstop).
Fonden skal træde i kraft, efter at kreditorer og aktionærer har dækket tabene i første omgang. Indskud op til 100.000 euro er sikret.
Eurozonens finansministre blev enige om, at der skal oprettes en fælles indskydergarantifond på 55-60 mia. euro (410-450 mia. kr.) over 10 år.
I mellemtiden skal en overgangsløsning træde i kraft i form af et netværk af nationale indskydergarantifonde. De skal over tid smelte sammen til den fælles indskydergaranti.
Aftalen i nat bragte ikke klarhed om, hvad der sker, hvis pengene fra de nationale fonde eller den fælles indskydergaranti ikke er dækkende. Finanskrisen viste, at nogle af de kriseramte banker oversteg beløbet afsat i den fælles indskydergarantifond. De 55-60 mia. euro er kun en dråbe i havet for bankerne.
De sydeuropæiske eurozonelande har argumenteret for, at eurozonens krisefond, ESM, skal bruges som ekstra backstop. Tyskland er imod dette, da de mener, det giver forkert incitament til bankerne. For at tilslutte sig dette kræver Merkel traktatændringer.
Regeringen har arbejdet for dansk deltagelse i bankunionen, og i aftalen lægges der op til at ikke-eurolande kan deltage. Det kan i sidste ende betyde, at danske skatteydere skal betale for krisen i andre lande. Samtidig kan en bankafviklingsmekanisme betyde, at danske banker bliver lukket af EU-kommissionen.
Der er stadig stor usikkerhed om, hvad reglerne for dansk realkredit er i tilfælde af en dansk tilslutning i bankunionen.
Medlemsstaterne skal nu forhandle med EU-parlamentet om et endelig udseende. Og i eftermiddag skal eurozonens finansministre diskutere reglerne for afviklingen af bankerne.