EU vil have egen efterretningstjeneste
EU’s kommissær for retlige anliggender, Viviane Reding, har ytret ønske om at EU opretter sin egen efterretningstjeneste.
Mandag udtalte hun til den græske avis Naftemporiki, at EU-medlemmerne bør skabe et stærkere samarbejde mellem deres respektive efterretningstjenester. Planen er, at samarbejdet skal munde ud i et egentligt europæisk efterretningsvæsen inden 2020.
Den amerikanske whistleblower Edward Snowdens afsløringer har vist, at USA’s National Security Agency (NSA) opfanger millioner af europæeres e-mails og telefonopkald. Desuden har man eftersigende aflyttet 35 statsledere, herunder den tyske kansler, Angela Merkel.
Redings udtalelser om oprettelsen af et fælles efterretningsvæsen, skal ses i forlængelse af NSA-afsløringerne. Hun er af den opfattelse, at der er behov for en modvægt til NSA. Idéen er, at en fælles EU-efterretningstjeneste vil kunne udgøre en sådan modvægt.
Der eksisterer allerede en vis grad af samarbejde mellem de forskellige efterretningstjenester i EU. Et eksempel på dette, er IntCen, som er del af EU’s udenrigstjeneste. Her mødes repræsentanter for medlemslandenes efterretningstjenester og deler hemmeligstemplede oplysninger.
Hvis en egentlig EU-efterretningstjeneste skal etableres, vil det i sidste ende kræve en traktatændring.