Søndergaard: Jeg stemmer for grøn omstilling
EUs klimapolitik er i dyb krise. Derfor stemmer EU-parlamentet i dag – den 3. juli – i Strasbourg om et forslag om at tilbageholde 900 millioner klimalicenser under det såkaldte Emission Trading Scheme (ETS). Går det ikke igennem kan det blive enden for en klimapolitik i EU.
ETS er et markedsbaseret instrument til at regulere og nedsætte EUs CO2 udledning og omfatter omkring 50 pct af udledningerne i EU. Imidlertid er alt for mange licenser blevet uddelt gratis til storindustrien, og derfor er priserne på vej til at kollapse. I dag ligger prisen for at svine 1 ton CO2 på 4.23 EUR.
Sidste år foreslog Kommissionen at tilbageholde 900 millioner licenser med henblik at stabilisere priserne. Men takket være en massiv lobbyindsats fra den europæiske industri, stemte EU-parlamentet forslaget ned i april i år og sendte det tilbage til behandling i EU-parlamentets klima- og miljøudvalg.
Forslaget er nu igen til afstemning idag mellem kl 12-14.00 og kan følges her
Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, siger:
– Jeg er grundlæggende imod EUs ETS-system og andre markedsbaseret tilgange til klimaforandringerne. Vi sagde allerede i 2008, da EU-parlamentet skulle behandle tredje fase i ETS systemet, at alt for mange licenser blev givet gratis ud til industrien. Konsekvenserne ser vi nu, hvor EUs klimapolitik hænger i en tynd tråd.
– Selvom jeg er imod ETS-systemet så er den politiske virkelighed, at en stemme imod forslaget om at tilbageholde de 900 millioner licenser vil være et signal til storindustrien om, at de ikke længere behøver at investere i grøn omstilling og at klimapolitik ikke længere er en prioritet. Derfor stemmer jeg for forslaget.
– I sig selv er forslaget et plaster på et åbent benbrud og kommer ikke til at betyde noget på sigt. Men det er trods alt et signal om, at EU-kommissionen ikke bør slække yderligere på klimaindsatsen. Tværtimod er der behov for en grundlæggende reform af ETS-systemet og et radikalt opgør med den markedsbaserede tilgang til klimaforandringerne.
Søren Søndergaard kan træffes på (0045) 4045 3849