EUs værste våbenhandlere snakker kontrol
Hvert minut bliver mennesker dræbt med de våben, som verdens stormagter producerer og sender ud i verden uden tilstrækkelig kontrol med, hvor våbnene havner, skriver Amnesty International. Men når verdens lande samles til konference i FN’s hovedkvarter i New York den 18.-28. marts, åbner der sig en historisk mulighed for at skabe en stærk våbenhandelstraktat (ATT).
EU har officielt bakket op om skabelsen af en sådan traktat med stram regulering af den globale våbenhandel. Men spørgsmålet er, hvor stram de reelt ønsker den. EUs officielle anbefalinger er nemlig udarbejdet af Storbritannien og Frankrig, som er nogle af verdens største våbeneksportører.
Storbritannien har solgt våben til Sri Lanka, Bahrain, Yemen både håndvåben, ammunition, krigsmateriel og kampvogne til Gaddafi i Libyen. Alle lande, hvor der er betydelig risiko for menneskerettighedsovergreb.
Frankrig har solgt våben og ammunition til Muammar Gaddafi i Libyen, ammunition og militærkøretøjer til Egypten og Chad, samt krigsmateriel til Syrien mellem 2005 og 2009.
Frankrig ventes sammen med bl.a. Tyskland at bøje sig for USA’s ønsker om en svagere traktat.
Tyskland har generelt en strammere regulering af våbeneksport, men har alligvel solgt militærkøretøjer til Yemen og Libyen, samt håndvåben til Bahrain og Egypten. Tyskland har også solgt våben og ammunition til Guatemala og Filippinerne.
”Vi opfordrer dem derfor til at hjælpe med at formulere en effektiv våbenhandelstraktat, der gør sådanne uansvarlige handler til fortid”, siger Amnesty vicegeneralsekretær Trine Christensen, der selv er i New York i forbindelse med konferencen og tilføjer:
”Amnesty presser på for, at traktaten skal omfatte alle typer våben og ammunition og at den indeholder en gylden regel, der sikrer, at stater stopper våbeneksporter, hvis der er væsentlig risiko for, at våbnene bliver brugt til at begå alvorlige brud på menneskerettigheder. Der skal ikke være nogen smuthuller”.
Læs mere hos Amnesty International ”“ klik her!