Valg i Italien: Nederlag for EU
Søndag og mandag gik vælgerne i det 300.000 kvadratmeter og 60 millioner indbyggere store såkaldte støvleland til stemmeurnerne for at vælge 630 medlemmer af deputeretkammeret og 315 medlemmer af senatet i det italienske parlament. Nu har det italienske indenrigsministerium offentliggjort resultatet, som er et voldsomt nederlag for EU og EU-positive politikere.
Kun omkring 10 pct. stemte på EUs foretrukne kandidat, den tidligere EU-kommissær Mario Monti, der i efteråret 2011 blev udpeget af landets præsident til at danne en teknokrat-regering. Da var han partiløs og ikke folkevalgt. Til gengæld har han været medlem af bl.a. Bilderberggruppen og rådgiver for bl.a. Goldman Sachs og Coca Cola Company. Mario Montis regering har gennemført en lang række nedskæringer, som EU har krævet.
Den EU-positive centrumvenstre-blok med Partido Democraticos Peir Luigie Bersani i spidsen fik kun lige akkurat flest stemmer (29,54 pct. af stemmerne til deputeretkammeret og 31,63 pct. af stemmerne til senatet).
Næstflest stemmer fik den opmere EU-kritiske centrumhøjre-blok med partiet Il Popolo Della Liberta’s Silvio Berlusconi i spidsen. Blokken fik 29,18 pct. af stemmerne til deputeretkammeret og 30,72 pct. af stemmerne til senatet. Berlusconi har ført valgkamp på, at Italien ikke skal følge EUs og den tyske forbundskansler Angela Merkels krav om nedskæringer i Italien.
Hver fjerde stemte på bevægelse, der kræver euroafstemning
Valget helt store vinder er den nye protestbevægelse Movimento 5 Stelle (M5S) med den tidligere komiker Giuseppe (Beppe) Piero Grillo i spidsen. M5S fik 25,55 pct. af stemmerne til deputeretkammeret og 23,79 pct. af stemmerne til senatet.
Bevægelsen blev oprettet i 2010 og har vendt sig imod eliten i både Italien og EU. Grillo ønsker en folkeafstemning om euroen, som han vil trække italienerne ud af. Han har dog ikke udtrykt ønske om, at Italien indtil videre skal forlade EU.
Modstanden mod euroen har været voksende i de senere år i takt med, at italienerne har mærket konsekvenserne af EUs krisepolitik. I juni sidste år viste en meningsmåling, at 44 pct. af italienerne mener, euroen er en dårlig ting, mens kun 30 pct. mener, den har positiv værdi. Men kun 40 pct. var klar til at genindføre den tidligere italienske valuta ”“ liraen ”“ mens 52 pct. fortsat ville beholde euroen.