Dansk ftalat-forbud trods EU
Danmark går dermed imod EU-Kommissionen, som mener, at Danmark ikke kan indføre nationale regler, før EU senest i foråret 2013 tager stilling til, om ftalaterne på et tidspunkt skal forbydes i alle EU’s medlemslande.
– Jeg vil ikke vente på EU. Vi skal trygt kunne købe for eksempel badebassiner og voksduge uden at frygte konsekvenserne for vores børn af hormonforstyrrende stoffer. Et nationalt forbudt er derfor et nødvendigt skridt, siger miljøminister Ida Auken.
Derfor er miljøministeren klar med et forbud til efteråret. Det kan dog munde ud i, at Kommissionen anlægger sag an mod Danmark, fordi vi ikke afventer vurderingen fra EU’s Kemikalieagentur og Kommissionen.
– Jeg er klar over, at vi risikerer at få en EU-sag på halsen, men det er nødvendigt at tage den kamp. EU-reglerne bør ikke forhindre de enkelte medlemslande i at beskytte deres borgere ”“ slet ikke i en situation, hvor der ikke er fastsat EU-regler på området, siger miljøminister Ida Auken.
Ftalaterne er en gruppe af kemiske stoffer, der primært bruges til at blødgøre PVC. Der findes dog en lang række alternativer til de fire farlige ftalater. Alternativerne bliver allerede brugt i de produkter, hvor der i forvejen er et forbud mod visse ftalater ”“ eksempelvis i legetøj.
I Berlingske bakker flere eksperter op om forslaget.
»Undersøgelser af tusindvis af unge danske mænd har vist, at sædkvaliteten er faldet ganske kraftigt siden Anden Verdenskrig. Man kan ikke direkte hævde, at det er ftalaternes skyld, men vi ved fra dyreforsøg, at stofferne har en hormonforstyrrende virkning, og vi ved, at de produceres i enorme mængder. På den baggrund virker et bredt forbud fornuftigt,« siger Professor Niels Erik Skakkebæk fra Afdeling for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet for eksempel.
– Folkebevægelsen mod EU er glade for Ida Aukens skridt. EU skal ikke bestemme, om vi må beskytte folks helbred, siger Jørgen Grøn, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.
Læs mere hos…
Miljøministeriet – klik her!
Berlingske – klik her!