Havnearbejdere i strejke mod EU-krav
Den portugisiske regering er i gang med lovændringer, som bl.a. fjerner ethvert krav til uddannelse for havnearbejdere. Liberaliseringen er en del af de krav, som EU, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond har stillet i forbindelse med lån til Portugal.
Kravet er, at man skal liberalisere forholdene i havnene. Der skal åbnes for at andre end havnearbejdere kan losse og laste skibe. Og der skal skabes konkurrence i havnene mellem virksomheder, der arbejder med losning og lastning.
De europæiske havnearbejdere ser liberaliseringen som et forsøg på at forsøg på at smadre fagbevægelsen i havnene
– Arbejdsgiverne på havnene er klar over, at fagforeningerne står stærkt, de ved de får ballade. Derfor er liberaliseringen et forsøg på at stække os, Portugal er en prøveklud, og derfor er vi på mærkerne, siger formanden for havnearbejderne i Århus, Christian Børsting.
Tirsdag holdt havnearbejderne skurmøder i de fleste større danske havne i solidaritet med de portugisiske kolleger, det samme skete i en række andre europæiske havne.
– Det handler om vores levebrød, vi vil ikke se tilstande som på chaufførområdet og i byggesektoren, hvor arbejdet overtages af alle mulige andre til dumpingløn. Vi vil ikke acceptere, at man kan trække alle mulige ind og lave arbejdet eller overlade det til søfolkene, siger Christian Børsting.
Direktiv ad bagvejen
Kravet til den portugisiske regering er på linje med de to havnearbejderdirektiver, som EU-kommissionen tidligere har forsøgt at få vedtaget. De blev hver gang stoppet i EU-parlamentet efter massive aktioner fra havnearbejderne.
– Siden har vi ventet på, hvornår tredje forsøg kom. Men nu tror vi, at man vil forsøge at komme igennem med det ved at lave lovændringer i land efter land. Så man kan ændre vilkårene lige så stille. Derfor er der stor fokus på det i den europæiske fagbevægelsen, siger Christian Børsting. (brink)
Læs artiklen hos Fagbevægelsen mod Unionen – klik her!