Katastrofe at fjerne blokaderetten
I forbindelse med konflikten omkring Restaurant Vejlegården, som har opsagt en overenskomst med 3F og indgået en billigere overenskomst med Kristelig Fagforening, har en række politikere foreslået at et forbud mod konflikt imod en virksomhed, der allerede har en overenskomst. MEP Morten Messerschmidt (DF) har ligefrem henvendt sig til EU-Kommissionen for at få stoppet konflikten. Inden for restaurationsbranchen har såvel 3F som arbejdsgiverorganisationen HORESTA sagt fra overfor et sådan forbud. Nu gør fagbevægelse og arbejdsgivere inden for byggeriet det samme i dagbladet Licitationen:
”Konfliktretten er et helt afgørende element i den danske model, og fjernes retten til at bruge blokade, trækkes tæppet væk under fagbevægelsens muligheder for at overenskomstdække arbejdsmarkedet. Ikke mindst inden for byggeriets område vil det være en katastrofe”, siger Peter Hougård Nielsen, formand for BAT-kartellet og Byggegruppen i 3F i Licitationen.
”Blokaderetten er en del af den danske model, og hvis blokaderetten fjernes, så amputerer man den danske model. Man kan derfor ikke pille ved blokadeværktøjet uden at pille ved hele den danske model, og hvis man vil afvikle den model, skal man overveje, hvad man vil sætte i stedet. Ønsker man lovgivning på EU-og nationalt plan for at regulere det, som arbejdsmarkedets parter hidtil har stået for?”, siger Michael H. Nielsen, direktør i arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri, der er medlem af DA.
Arbejdsgiverorganisationen Dansk Håndværk, som er udenfor DA, er enig og bakker om hovedaftalen mellem DA og LO.
”Dermed anerkender vi også, at retten til konflikt er en del af den danske aftalemodel. Vi har ikke de store erfaringer med konflikt, men bakker fuldt op om også dette element i den danske model”, siger chefjurist Morten Frihagen fra Dansk Håndværk
Læs mere i Byggeriets dagblad Licitationen ”“ klik her!
Læs Søren Søndergaards pressemeddelelse om sagen ”“ klik her!