Vestager: Grækenland kunne have holdt folkeafstemning, hvis de virkelig ville
Alt imens EU netop vedtager flere love om yderligere styrkelse af EU’s overvågning af eurozonelandenes nationale budgetter, og lån og redningspakker for flere medlemslande forsat forhandles, understreger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, at det i sidste ende er op til medlemsstaterne selv om de vil følge de råd og udtagelser, der kommer fra EU-institutionerne og andre medlemslande.
“Ingen andre end de valgte medlemmer af et nationalt parlament kan tage beslutningerne, når det kommer til reducering af underskud, opkræve mere skat, eller blive mere effektiv i forbindelse hermed” udtaler Vestager til EUobserver, og understreger, at det ultimativt er op til nationale politikere at tage ansvar og følge eller se bort fra, hvad Kommissionen eller andre medlemslande eventuelt siger.
Udtalelserne om det nationale demokrati som det centrale bag EU’s beslutninger falder kun kort efter det græske demokrati led et nederlag, efter ideen om at kalde til folkeafstemning om landets anden bail-out sidste år ledte til panik blandt EU’s ledere og endte med den græske premiereminister George Papandeou fratræden.
“Jeg tror de kunne have gjort det, [have afholdt folkeafstemning] hvis de virkelig ville” siger Vestager til EUobserver. “Enhver politiker må afgøre med sig selv [hvordan de vil handle], da dette er meget udfordrende tider. Folk ved fra deres eget liv, at når man bringer sig selv i en situation, hvor man bliver nød til at optage enorme lån for at få tingene til at fungere – vil dem der giver dig lånet, sætte betingelser. Det er ikke anderledes på EU plan”.
“Nationale parlamenter er forsat det primære beslutningsorgan for strukturelle reformer og EU’s institutioner burde respektere dette.”
EU parlamentariker Søren Søndergaard ser anderledes på det. “Margrethe Vestager snakker udenom. Det er fuldstændig uinteressant hvad den græske regering kunne have gjort. Det afgørende er, at Merkel og Sarkozy i EU’s navn fik lov til at tvinge den græske premierminister til at droppe sit ønske om en folkeafstemning. Det viser med al ønskelig tydelighed at EU og demokrati er som ild og vand. Befolkningerne er simpelthen et fremmedelement, som man helst vil undgå at spørge” siger Søren Søndergaad til Nyt fra EU-fronten.