Parlamentet lukker ned for i år
2011 blev året, hvor verden oplevede Det Arabiske Forår. Et oprør, der har bragt flere autoritære regimer til fald og ændret manges syn på Mellemøsten. I EU har statsledere og parlamentsmedlemmer ikke været sene til at bifalde udviklingen. Senest med Parlamentets Sakharov-pris, der gik til en række aktivister, der deltog i oprøret.
EU’s lovprisninger af Det Arabiske Forår står dog i kontrast til en omfattende våbeneksport til de autoritære regimer, som folket har vendt sig imod. Eksempelvis ophævede EU i 2004 sin våbenembargo mod Libyen. En våbenhandel, som har indbragt store fortjenester til især Italien, Frankrig, England og Tyskland.
– EU’s våbensalg til de undertrykkende regimer i Mellemøsten udstiller, at EU siger et og gør noget andet. Officielt har alle i EU travlt med at hylde det arabiske forår, men de våben, der er blevet brugt mod oprørerne, kommer fra EU’s lande. Det er hykleri, siger Søren Søndergaard.
2011 har også stået i krisens tegn. I EU og ikke mindst i eurozonen er situationen gradvist blevet forværret i takt med, at den såkaldte gældskrise har bredt sig. EU har gjort flere forsøg på at redde euroen. Midlet har været at skære ned og privatisere. Indtil videre har EU’s politik dog ikke løst krisen, men blot betydet en voldsom forværring af levestandarden for befolkningerne i de gældsramte lande.
– EU’s medicin virker ikke. Så længe EU nægter at indse, at euroen er fejlkonstrueret, vil der ikke være lys for enden af tunnellen, siger Søren Søndergaard.
– Der er derfor nok at kæmpe for i 2012, og vi er sikre på at se mange af jer som aktive medspillere i den kamp. Godt nytår og på gensyn!