EU-parlamentet nedstemmer kritiseret aftale
Ved den endelige afstemning om en forlængelse af fiskeriaftalen mellem EU og Marokko, som fandt sted onsdag i Strasbourg, stemte et flertal af parlamentarikerne imod. Uden Parlamentets godkendelse falder aftalen nu til jorden.
Fiskeriaftalen, som EU indgik med Marokko i 2006, har givet EU-fiskere adgang til at fiske i farvandet ud for Vestsahara, som siden 1975 har været besat af Marokko. Denne aftale har ikke været til gavn for Vestsaharas befolkning, saharawierne, hvilket ellers var et klart krav, for at aftalen ville være gyldig i forhold til international lov.
Tværtimod har EU-parlamentets egen juridiske afdeling kendt aftalen i strid med loven. En stor gruppe parlamentarikere ”“ heriblandt Søren Søndergaard ”“ forsøgte derfor at få aftalen prøvet ved EU-domstolen. Dette mislykkedes dog, da et snævert flertal stemte imod på samlingen i september.
Men nu har parlamentarikerne altså selv underkendt den omstridte fiskeriaftale, hvilket er en sejr for de kræfter i Parlamentet, der i årevis har kæmpet imod EU’s udnyttelse af den marokkanske besættelse af Vestsahara til at fiske i Vestsaharas farvand
Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, siger:
– Hæler er lige så slem som stjæler. Derfor er det en skandale, at EU i årevis har samarbejdet med besættelsesmagten Marokko om at udplyndre Vestsaharas farvande.
– Jeg hilser velkommen, at EU-parlamentet i dag har sat en stopper for EU skandaløse opførsel som besættelsesmagtens forlængede arm. Det var sandelig også på tide.
– Jeg håber, at dagens beslutning bliver indledning på et nyt kapitel, hvor EU-parlamentet mere offensivt gør sig til talerør mod Marokkos fortsatte besættelse af Vestsahara.
Ønskes yderligere oplysninger eller kommentarer, så kontakt:
Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, på mobiltelefon 40 45 38 49 / e-mail: soren@folkebevaegelsen.dk
Ib Roslund, informationschef for Folkebevægelsen mod EU, på mobil 20 16 65 67 / ib@folkebevaegelsen.dk
Folkebevægelsen mod EU, Tordenskjoldsgade 21, st.th., 1055 Kbh. K. Tlf. 35 36 37 40