EU sætter 53 pct. af den kommunale dagsorden
34 pct. af de kommunale dagsordener er retsligt påvirket af EU, mens 19 pct. pct. er politisk påvirket. Det fremgår af en helt ny undersøgelse, som Kommunernes Landsforening (KL) har gennemført, fortæller KL’s nyhedsbrev Momentum. Analysen bygger på en gennemgang af 40 kommunalbestyrelsesdagsordener fra udvalgte 10 kommuner.
– EU har fået alt for meget magt i dag, når linjen for mere end hvert andet punkt på de kommunale dagsordener er lagt i Bruxelles. Det viser hvor langt udviklingen af den altindgribende EU-stat er kommet, udtaler Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.
Professor Ove Kaj Pedersen fra Copenhagen Business School, som har skrevet flere bøger om EUs indflydelse på dansk politik og forvaltning, finder analysens resultater bemærkelsesværdige.
”Jeg er lidt overrasket over omfanget. Når man går til seminarer og konferencer om EU, hører man typisk, at EU ikke har den store betydning helt ude i kommunerne. Men analysen viser, at det har en større betydning, end de fleste forestiller sig. Der vil altid være fortolkningsmuligheder i sådan en analyse, men selv hvis EU’s påvirkning er sat lidt højt, er det stadig meget bemærkelsesværdigt,” siger Ove Kaj Pedersen han til Momentum.
Danske Regioner offentliggjorde resultatet af en lignende undersøgelse i januar, hvor de også konkluderede, at 53 pct. af dagsordenspunkterne er påvirket af EU. I 2010 offentliggjorde KL og Danske Regioners svenske søsterorganisation SKL en undersøgelse, hvor 60 pct. af dagsordenspunkterne i kommunerne og landsting er påvirket af EU.
Læs mere om”¦
KLs nye undersøgelse ”“ klik her!
Danske Regioners undersøgelse ”“ klik her!
SKLs undersøgelse ”“ klik her!